2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Eredményesebb működést várnak a MOL-csoport átszervezésétől

Kudor Emese utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Négy regionális központot hoznak létre, így a romániai alkalmazottak előtt nemzetközi karrierlehetőségek nyílnak meg - meséli Daradics Kinga vezérigazgató. 


A MOL Csoport átszervezi működését, különválasztva a magyarországi és nemzetközi tevékenységének koordinálását. Négy regionális központot hoznak létre Horvátországban, Olaszországban, Magyarországon és Szlovákiában, más országokban működő leányvállalatok ezek irányítása alá kerülnek. Budapestre helyezik a központi irodát, a romániai, szerbiai és szlovéniai vállalatok a MOL Magyarország koordinációs hatáskörébe fognak tartozni. A részletekről Daradics Kingát, a MOL Románia vezérigazgatóját kérdeztük.Miért volt szükség a MOL-csoport átszervezésére?

- A MOL-csoport egy nemzeti vállalatból nőtt ki regionális, majd multinacionális vállalattá. Az elmúlt évek gyors növekedésének hatására a döntési folyamatok is változtak, hosszabbak és bonyolultabbak lettek. A rapszodikusan változó gazdasági környezet viszont gyors reakciókat és ennek megfelelően rövidebb döntési láncokat igényel. Többek között ebből a felismerésből is született meg az az elhatározás a MOL-csoportnál, hogy a magyarországi menedzsmentet szétválassza a csoportszintű hatásköröktől. Ennek értelmében október 1-jétől egy körülbelül 500 fős nemzetközi központ kezdi meg működését Budapesten, aminek a feladata a stratégiai döntések meghozatala és az irányvonalak meghatározása lesz. 

Azáltal, hogy a romániai divízió a magyarországi regionális központ irányítása alá kerül, nem veszít szuverenitásából? Milyen döntéskörök maradnak meg a romániai vállalatnál?


- A cél éppen az ellenkező: az eddigi kisebb döntési hatáskört váltaná fel egy nagyobb szintű autonómia, hiszen a romániai vállalat, ahogy az összes többi leányvállalat, eddig is a magyarországi központ irányítása alatt állt. Az 500 fős nemzetközi központ mellett régiós funkcionális központokat is létrehoz a csoport. Ezek a régiós központok felelősek lesznek a hozzájuk tartozó leányvállalatok – mint például a MOL Románia -  operatív irányításáért. Minden helyi vállalat valamelyik régiós központ vagy közvetlenül a központi vállalat alá lesz beosztva.

A magyarországi mellett még három másik régiós központ is lesz: a szlovákiai Slovnaft, a horvát INA és az olasz IES. A régiós központok létrehozásával az irányítás oly módon változna meg, hogy az gyorsabb döntéseket, még eredményesebb, a környezeti változásokhoz sokkal jobban illeszkedő gazdasági magatartást tegyen lehetővé. A vezérelv tehát az, hogy a napi működésben és a helyi érintettekkel való kapcsolattartásban nagyobb autonómiája legyen a helyi vállalatoknak.


Hogyan változik tulajdonképpen a MOL Románia helye a csoporton belül?

- A MOL Románia helye a csoporton belül nem változik, továbbra is egy főként kereskedelmi tevékenységet folytató leányvállalat marad. Amiben pozitívumot hoz számunkra ez a szervezeti változás, az egyrészt a folyamatok egyszerűsödésében lelhető fel, másrészt pedig abban a lehetőségben, hogy romániai kollégák jelentkezzenek a csoportszinten meghirdetett vezetői és szakértői állásokra. A sikeres pályázók révén pedig a helyi szempontok is nagyobb eséllyel érvényesülhetnek, az itteni tapasztalatok révén felhalmozódott tudást pedig regionális és nemzetközi szinten lehet majd kamatoztatni a teljes cégcsoport javára.

A MOL-nak Romániában jelenleg 130 töltőállomása van, és terveik szerint 2015-re elérik a 15%-os piacrészesedést, ami további 70 benzinkút megnyitását feltételezné. Daradics Kinga elmondása szerint több állomás megnyitása is folyamatban van, egyes projektek elbírálás alatt állnak, mások már az engedélyeztetési fázisnál tartanak. Eközben a MOL Románia három területen kitermelési tevékenységet is folytatna a közeljövőben. 

Eddig miért nem lehetett hasonló pozíciókat megpályázni?

- A felállítandó nemzetközi központban új funkciók jönnek létre, és ide szeretne a csoport minél több nemzetközi vezetőt és szakembert alkalmazni, akiknek így lehetőségük lesz kipróbálni magukat egy dinamikus, nemzetközi környezetben. Ezek a funkciók, pozíciók nem feltétlenül voltak meg korábban.


Romániából konkrétan milyen pozíciókra lehet jelentkezni, meddig tart a toborzás, és hogyan kell eljárjanak a jelentkezők?

- A toborzó kampány július végén kezdődött, és az első szakaszban, ami augusztus 12-én zárult le, 80 csoport szintű vezetői pozíció volt meghirdetve egy nemzetközi hirdetési kampány keretében - így például Romániában is. A második szakaszban, ami szeptemberben kezdődött, csoportszintű szakértői pozíciókra lehet pályázni.


A MOL Romaniánál is terveznek személyzetbővítést, vagy a hr-kapacitás kibővítése kizárólag a csoport szintjén érvényes?

- A nemzetközi központ létrehozása és az átszervezés nem érinti a normális üzletmenethez szükséges létszámot a MOL Romániánál.

Mol
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális