2024. június 25. keddVilmos
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Melyik országok nyertek a legtöbbet az EU-val?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

A portugálok és britek alig-alig vannak elébb, a görögöknek tavaly jobb lett volna az Európai Unió nélkül. 


Minden vizsgált ország esetében kedvező hatása volt az egységes európai piacnak az egy főre jutó bruttó hazai össztermékre a Bertelsmann Alapítvány az európai integráció növekedési hatásairól készített tanulmánya szerint. A kutatók Luxemburg kivételével azokat a tagállamokat vizsgálták, amelyek már 1993 előtt csatlakoztak az Európai Unióhoz.  

A tanulmányból kiderül: az egységes piac Németország és Dánia esetében volt a legkedvezőbb hatással az ország GDP-jére, Németországban 2,3%-kal, Dánia esetében 2%-kal volt magasabb 2012-ben az egy főre jutó bruttó hazai össztermék, mint az egységes európai piac létrejötte nélkül lett volna.

Németországban 2012-ben 680 euróval volt magasabb az egy főre jutó GDP az egységes piacnak köszönhetően, az 1992 és 2012 közötti időszakban pedig egy főre leosztva összesen 9 500 eurót „nyert” az ország az egységes piac miatt.  

Átlagosan számolva Dániában évente 500, míg Németországban évente 450 euróval volt magasabb az egy főre jutó jövedelem (GDP/fő) az egységes piac hozadékaként az 1992 és 2012 közötti időszakban. Az egységes piac előnyeiből legkisebb mértékben Portugália és Nagy Britannia részesült, a két ország esetében ez a szám csupán 20, illetve 10 euró.

2012-ben Görögország egy főre jutó GDP-jére 1,3%-os negatív hatással volt az egységes európai piac, de ha 1992-től számolunk, átlagosan 70 euróval nőtt az egy főre jutó GDP szintje. Ez a Bertelsmann kutatói szerint leginkább azoknak a 2009-ig bevezetett intézkedéseknek volt az eredménye, amelyekkel az athéni kormányzat az európai integráció szintjét mélyítette el.

 

Az egységes piac növekedési hatásai

Az egységes piacnak az integráció mértékétől függően gazdasági növekedést stimuláló hatása van, amely a vámok és a különböző kereskedelmi akadályok csökkentésének köszönhetően az importált termékek csökkenő áraiban követhető nyomon leginkább – állapítja meg a tanulmány. Az alacsonyabb árak növelik a fogyasztók vásárlóerejét, valamint a tagállamok közti kereskedelem volumenét is.

Az egységes piacból azok a vállalatok nyernek leginkább, amelyek exportra szánt termékeket állítanak elő. Ezeknél a vállalatoknál a termelés növekedésének köszönhetően nő az alkalmazottak száma, valamint növekedik ezeknek a vállalatoknak az alapanyagok iránti kereslete is, amely a szállító vállalatokon keresztül további pozitív hatással jár a gazdaságra nézve. A Bajor Ipari Szövetség szerint 2012-ben Európában 3,5 millió munkahely függött csak a német ipar alapanyagok iránti igényétől.

“A kereskedelem intenzívebbé tétele növeli a versenyképességet, ami a termelési költségek csökkentésére, valamint innovációra készteti a vállalkozásokat, aminek a következtében növekszik a technológiai fejlődés” – áll a tanulmányban.

 

Az európai gazdasági integráció mérése

A Bertelsmann tanulmánya szerint az integráció mértéke az egyik legfontosabb tényező abból a szempontból, hogy adott ország milyen mértékben tudja kihasználni az egységes piacban rejlő lehetőségeket. Az alapítvány által kidolgozott saját mutatószámrendszer (0 és 100 közötti értékek) szerint az európai integráció szintje 2012-ben Belgiumban volt a legmagasabb, második helyen Franciaország, míg harmadik helyen Írország állt. Az egységes piacból két legtöbbet nyerő ország közül Németország az ötödik helyet, míg Dánia csak a 11-dik helyet foglalta el az integráció szintjét figyelembe véve. 

Az integráció növekedési hatása az egy főre jutó GDP-re (2012)  Az integráció növekedési hatása a GDPfő esetében 1992-2012 között (euróban) | Create Infographics
  piacEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális