2024. május 30. csütörtökJanka, Zsanett
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az erdélyi innovátorokat is nemzetközi piacra vinnék a Hungarian Bridge inkubációs programjával

Összeállította: Kádár Kata utolsó frissítés: 19:05 GMT +2, 2020. június 16.

A korona-krízis után megváltoztak a gazdasági és üzleti körülmények, így számos innováció, vállalkozás előtt nyílt meg a lehetőség: olyan üzleti modellt kiépíteni és újfajta terméket piacra vinni, amelyek nemzetközi szinten nagy potenciállal bírhatnak.


A Hungarian Bridge első alkalommal indította el a Reload Hungary Inkubációs Programot, hogy felkarolja és pályára állítsa a jelenlegi körülményekre gyorsan reagáló és a gazdaság újraindítását ösztönző innovatív ötleteket. 

A programra erdélyi magyarok jelentkezését is várják, nekik segít a kolozsvári székhelyű Xponential Transylvania. Szőcs Endre ügyvezető igazgató beszélt részletesebben a HU.B programjáról.

"Ez egy kockázati tőkebefektetési program, ahol olyan ötleteket, vagy akár már jelenleg is létező megoldásokat akarnak finanszírozni, amelyek életképes üzleti tervet tudnak készíteni, és akár nemzetközi piacon is terjeszkedni" – kezdte Szőcs Endre.

Mint elmondta, a befektetők olyan technológia-alapú startup cégeket keresnek, amelyek akár külföldi, nemzetközi szintű validációt is kaphatnak. A lokalizált, helyi piacra fókuszáló vállakozások nem igazán ebbe a kategóriába tartoznak, mert azok főként helyi szükségleteket elégítenek ki.

Ha a befektetők kiválasztanak valakit, azt követően gyakorlatilag létrehoznak egy külön céget, ami közös tulajdonná válik a kezdeti csapat, illetve a befektetők között. Utóbbiak 60 ezer euróval támogatják az innovátorokat. A cél pedig, hogy közösen kidolgozzanak prototípusokat, majd szabadalmaztassák a végső terméket, vagy szolgáltatást – magyarázta Szőcs.

Milyen feltételekkel lehet jelentkezni?

A programra a világ bármely pontjáról fogadják a jelentkezőket. Mint a vállalkozó kifejtette, nincs meghatározott célcsoport, nem szabnak életkorhoz köthető korlátozásokat. Szőcs szerint ugyanakkor érdemes minimum két fős csapattal jelentkezni, hiszen a tőkebefektetők általában azt szeretik, ha csapatok vannak az ötletek mögött, már csak azért is, mert előnyös, ha különböző területről, különböző emberek fognak össze, és többféle tudásból kovácsolnak szolgáltatást vagy terméket.

"A Hungarian Bridge több cégnek, kormányzati intézménynek, pénzügyi alapnak, nagy vállalatnak az együttműködéséből létrejött szövetség, és ez biztosítja a program pénzügyi és szakmai hátterét. Finanszírozzák a magyar innovációkat, hogy azokat majd a nemzetközi piacra vigyék” – fejtette ki a vállalkozó.

Szőcs Endre beszélt a program lebonyolításáról is. Az érdeklődők a program weboldalán egy űrlap kitöltésével tudnak jelentkezni. A program számára pozitív ötletek, kezdeményezések kitalálói kötelezően részt kell vegyenek egy hat hétig tartó mentor-programon, egy alkalmon a csapat legalább egy tagja kötelezően ott kell legyen. Ezalatt kell létrehozzák a végső üzleti tervet, amelyet a programot záró Demo Day-en mutathatnak be a befektetők előtt. Akkor dől el, hogy kit finanszíroznak – részletezte Szőcs Endre. Hozzátette, a képzés során olyan témákat járnak majd át, mint a startup módszertanok, különböző nemzetközi validációs tréningek, UIX, UI, go to marketing stratégiák, stb.

A jelentkezés határideje június 18-a, ha valakinek van már kiforrott ötlete, nagyjából két óra alatt lebonyolíthatja az űrlap kitöltését - hangsúlyozta az üzletember.

"Mi a Hungarian Bridge partnerei vagyunk, ilyen szempontból segítjük a program népszerűsítését, azzal a reménnyel és céllal, hogy Erdélyből magyar startupok finanszírozáshoz juthassanak” – mondta el Szőcs.

"Az Xponential Transylvania-val egyébként Kolozsvár belvárosában egy inkubátor- és irodaház létrehozásán dolgozunk, ahol startup cégek és freelancereknek biztosítunk teret, coworking platformot. Ha minden jól alakul, nyáron beüzemelhetjük" – mondta el Szőcs Endre.

Minden további részlet megtalálható ITT.  

Magyarországkoronavírusinnovációstartup
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális