2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Pénzügyi szakbizottság: az IMF kivár, ahogy mi is kivárunk

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A kormány kapcsolata nem fog megváltozni az IMF-fel, hiszen most feláll egy ügyvezető kormány, amelynek a vezetőjét már meg is nevezték Cătălin Predoiu személyében. Ennek a kormánynak most meg van kötve a keze, hiszen csak nagyon korlátolt körülmények között tud dolgozni: például nem adhat ki sürgősségi kormányrendeletet, nem kezdeményezhet komoly törvényeket. Nyilván ez egy ideiglenes állapot, az IMF-fel a viszony a legrosszabb esetben most stagnálni fog: ők is kivárnak, mi is kivárunk - mondta el a Transindex megkeresésére Erdei Doloczki István RMDSZ-es képviselő, a Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottság tagja. 

Elmondása szerint Boc lemondásának egyelőre nem lesz hatása a tavaszra tervezett fizetés- és nyugdíjemelésekre, hiszen az egyébként is csak akkor valósulhat meg, ha az első negyedév makrogazdasági mutatói megengedik. 

"Emelés úgyis csak akkor lesz, amikor elolvad a hó. Az első negyedév mutatóit április végén-május elején tudjuk értékelni. Csak akkor lehet fizetésemelés és nyugdíj-indexálás, ha az akkori mutatók kedvezőek" - fogalmazott Erdei. 


Ha egy gazdaság egészséges, akkor működik, még ha ügyvezető kormánya is van 

"A gazdaság mozgásba jött, és ha a gazdaság meglendült, azt nem fogja tudni befolyásolni a miniszterelnök lemondása. A politikumnak egy jól működő gazdaságban az a feladata, hogy megfelelő törvényes kereteket biztosítson" - véli a képviselő. Hozzátette, hogy a tőkepiacok ettől függetlenül érzékenyen reagálhatnak a politikai instabilitásra, a tőzsdei árfolyamok is eshetnek. 

A nagyobb beruházások és az egészségügyi törvény kialakítása nem maradnak abba, hiszen az ügyvivő kormánynak kötelező ezeket folytatnia. "Reméljük, hogy ez a politikai instabilitás nem fog sokáig tartani" - fogalmazott Erdei. (hírszerk.)

Boc kormány lemondásaIMF
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális