2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

2014 után is korlátoznák a külföldiek földvásárlását Magyarországon

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A magyar parlament kedden kezd tárgyalni arról az új földtörvényről, amely 2014 után is korlátozná a külföldiek számára a földvásárlást. 2014. május 1-jén ugyanis lejár az a moratórium, amelyet Magyarország még a 2004-es EU-csatlakozáskor kapott, majd 2010-ben meghosszabbított. 

A javaslat szigorú szabályokat állít fel arra, hogy ki, hol és mennyi termőföldet vagy erdőt vehet, és minden szerződést jóvá kell hagynia a mezőgazdasági hatóságnak. Az államot minden adásvételnél, mindenki más előtt elővásárlási jog illeti meg, így közvetlenül is beavatkozhat: a Nemzeti Földalapkezelő egyszerűen megveheti (szükség esetén pedig kisajátíthatja) a földet azok elől, akiket nem szeretne földbirtokosként látni, majd eladhatja vagy bérbe adhatja azoknak, akik megfelelnek a kormány elvárásainak - írja a hvg.hu.

A törvényjavaslat szerint alapvetően csak az vásárolhat majd földet, aki megfelel a „földműves” definíciójának: egyéni vállalkozóként, őstermelőként vagy családi gazdálkodóként van nyilvántartásba véve, mezőgazdasági tevékenységet folytat, és legalább középfokú szakképesítése is van.

Egyáltalán nem vehet földet olyan állam polgára, ahol a magyarországiak földvásárlását vagy haszonélvezeti jogát nem engedélyezik, tiltják, esetleg adminisztratív eszközökkel lehetetlenné teszik. Nem vásárolhat földet és szerezhet haszonélvezeti jogot rá jogi személy, illetve olyan magánszemély, aki nem minősül földművesnek. A földre vágyó városlakók legfeljebb egyhektárnyi földet vehetnek olyan zártkertes övezetekben, amelyeket az önkormányzatok erre a célra kijelölnek. (hvg.hu/zf)

mezőgazdaságMagyarország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális