2022. december 7. szerdaAmbrus
EUR = 4.9126 RON
USD = 4.6804 RON
HUF = 1.1838 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,306.27(1.54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A világ legnagyobb atomerőműve épülhet meg Indiában

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A világ leendő legnagyobb polgári célú atomerőművének megépítéséről és francia harci repülőgépek eladásáról is tárgyalt csütörtökön Francois Hollande francia államfő Manmohan Szingh indiai kormányfővel Újdelhiben. Hollande tavaly májusi megválasztása óta hivatalos látogatás keretében első ízben kereste fel Ázsiát.

A két vezető közös sajtótájékoztatón elmondta: megbeszélést folytattak a nyugat-indiai Dzsaitapúrba tervezett polgári célú nukleáris komplexum építéséről, és megerősítették, hogy megkezdik a projekt megvalósítását, amint lezárulnak az azt érintő kereskedelmi és műszaki tárgyalások. Újdelhi és Párizs 2010-ben állapodott meg arról, hogy az Areva francia atomipari óriáscég hat - a jelenleg legkorszerűbb, harmadik generációs, 1600 MW teljesítményű - nyomottvizes reaktorral (EPR) építi meg a komplexumot.

Szingh és Hollande találkozójukon regionális biztonsági kérdésekről és az űrkutatásban való együttműködésről is tárgyaltak. Napirenden volt az a tavaly aláírt 11 milliárd dolláros megállapodás is, amelynek értelmében India 126 francia Rafale vadászbombázót vásárol, ebből 18-at a francia Dassault hadiipari cég szállítana Indiába, míg a többit a tervek szerint helyben gyártanák le a Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) indiai állami vállalat közreműködésével. A francia államfő csütörtökön újságíróknak elmondta, sikerült előrelépést tenni az ügyben, ezt az indiai kormányfő is megerősítette. Indiai tisztségviselők szerint az ügyletről szóló végleges megállapodás aláírására júliusnál előbb nem kerül sor.

A francia államfő két napot tölt Indiában, ahova öt minisztere és mintegy hatvan nagyvállalat vezetője kísérte el. (portfolio.hu/mti)

FranciaországIndiaatomreaktoratomenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális