2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Adóemelések árán, de csökken szeptembertől a kenyér áfája

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Szeptemberben az általános 24%-ról 9!-ra csökkentik az áfát a kenyér előállítását érintő teljes termékláncon, a költségvetésben keletkező hiányt pedig az alkohol jövedéki adójának emeléséből és egyes luxuscikkekre kivetett jövedéki adókból fedezik - jelentette be hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.

Az alkoholnál a jövedéki adót az eddigi 750-ről 1000 euróra emelik hektoliterenként, és jövedéki adót vezetnek be olyan luxuscikkekre, mint a jachtok, arany ékszerek, vadászfegyverek, 3000 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú gépkocsik; mindebből 300 millió lejnyi többletbevételt remélnek.

A kenyér áfájának a csökkentése már lassan egy éve a kormány napirendjén szerepel: sorra jelentettték be a kormányzati szervek, hogy már júliustól mérséklik a forgalmi adót, de a lépésre végül nem kerülhetett sor, részben azért, mert az IMF azt kérte a kormánytól, mutasson fel költségvetési fedezetet - vagyis úgy csökkentsék az áfát, hogy közben ne nőjjön a költségvetési deficit. 

Ponta szerint a kenyér áfájának a csökkentéséről és a jövedéki adó növeléséről szóló rendelkezéseket a költségvetés-kiigazítás fogja tartalmazni, amelyet a kormány a keddi ülésén fogad el, és amelyről hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és Világbank Bukarestben tartózkodó tárgyalócsoportjával is megállapodott.

Ponta bejelentette, hogy a kormányának sikerült megállapodnia az IMF-fel az újabb készenlétihitel-szerződés feltételeiről, de ezeket csak szerdán teszik közzé.

A kormányfő jelezte, hogy nem volt könnyű elfogadtatnia a nemzetközi pénzintézetekkel a kenyér áfájának csökkentését, amelytől Bukarest az - ágazatban 70-80%-osra becsült - adócsalás visszaszorítását reméli. Ha a kormánynak nem sikerül bebizonyítania, hogy az adózási hajlandóság növekedése fedezi az áfacsökkentés által okozott bevételkiesést, akkor nem lehet majd kiterjeszteni a módszert más ágazatokra - mutatott rá a miniszterelnök. (mti, hírszerk.)

kenyér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális