2022. szeptember 29. csütörtökMihály
EUR = 4.9479 RON
USD = 5.1794 RON
HUF = 1.1997 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 10,669.33(-0.97%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Nem csökkent sokat a nemek közötti bérkülönbség

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Jelentést adott ki az Európai Bizottság a nemek közti átlagos bérszakadék alakulásáról az utóbbi évben. A jelentés kiadásának napját, február 28-át az EU három éve az Egyenlő Díjazás Európai Napjának nyilvánította, ami azt jelenti, hogy a nők és a férfiak közti átlagos órabére közti éves 59 napnyi különbséget tekintve a nők jelképesen innentől kezdenek el pénzt keresni munkájukkal.

A nemek közötti bérszakadék a férfi és női munkavállalók átlagos bruttó órabérének százalékos különbségét jelenti az uniós gazdaság egészére vonatkozóan. A legutóbb kiadott adatok szerint 2012-ben az Európai Unióban átlagosan 16,4% volt a különbség a nők és a férfiak bére között. Az elmúlt évekhez képest – amikor ez az adat 17% körül vagy afelett mozgott – a bérszakadék egy enyhén csökkenő tendenciát követően jelenleg stagnál. Dánia, Csehország, Ausztria, Hollandia és Ciprus folyamatosan javuló tendenciát mutat, míg például Magyarországon, Portugáliában, Észtországban, Bulgáriában, Írországban és Spanyolországban az elmúlt néhány évben tovább mélyült a nemek közötti differencia.

A számok egyszerre fejezik ki a nők és férfiak által betöltött munkakörök jellegének különbségét valamint az azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak közti bánásmód különbségét, így az elemzők szerint a női hátrány csökkenésének okai közé tartozhat a magasabban képzett női munkavállalók növekvő aránya vagy a gazdasági visszaesés súlyosabb hatása a férfiak által dominált bizonyos ágazatokra (például az építőiparra vagy a gépiparra), ezekből pedig még nem feltétlenül következtethetünk az általános esélyegyenlőség javulására. Az EU jelenleg a fizetések átláthatóságának európai szintű javításán keresztül igyekszik javítani a helyzetet. (mti)

bér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális