2023. szeptember 27. szerdaAdalbert
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Megelőzte Románia Magyarországot versenyképességben

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Románia az 59. helyet foglalja el a Világgazdasági Fórum (WEF) által évente közzétett globális versenyképességi rangsorában, ami 17 hellyel jobb, mint az ország elmúlt évi helyezése. Románia ezzel megelőzte az idén 60. helyet elfoglaló Magyarországot, miután utóbbi csak három helyet javított a tavalyi helyezéséhez képest.


A globális rangsor élén nem történt változás, hatodik éve Svájc számít a világ legversenyképesebb országának az intézet szerint, a rangsorban pedig Szingapúr követi. Tavaly Finnország volt a harmadik, az Amerikai Egyesült Államok viszont két helyet javítva elcsente a dobogós helyezést. Finnország így a negyedik, Németország pedig, szintén egy helyet rontva, az ötödik a listán, amely így folytatódik: Japán, Hong Kong, Hollandia, Egyesült Királyság, Svédország.


Románia helyezése

Az ország idei átlaga 4,3 pont, amivel megelőzte ugyan Magyarországot, de még mindig le van maradva az idén 4,4-es pontszámot összehozó és 54. helyezést elérő Bulgáriától.

Románia a legmagasabb pontszámot alapoktatás (5,5), makrogazdasági környezet (5,2), felsőoktatás és szakképzés (4,6), technológiai háttér (4,5) és piacméret (4,4) kategóriában érte el az ország, míg a leggyengébben az innováció (3,3), intézményi háttér (3,6), infrastuktúra (3,7), üzleti, gazdasági komplexitás (3,8) kategóriákban teljesít az ország.

Mi a helyzet az EU-ban?

Az Európai Unió átlagos versenyképesség pontszáma idén is 4,7 pont. Nem sikerült tehát előre lépni, míg az Egyesült Államok, ha kicsit is, de javított a tavalyi 5,48 pontról 5,54 pontra, hasonlóan Japánhoz, amelynek versenyképességi mutatója minimálisan  5,47 pontra javult - jegyzni meg az Index. Az EU-ban az új tagállamok csak a makroökonómiai mutatók terén nyújtanak jobb teljesítményt az EU15-höz képest, minden más tényezőben erős a lemaradás, leginkább infrastrukturális és innovációs faktorok terén, de intézményi minőségben is tapasztalható némi hátrány. Az új tagállamok egyébként egészségügyi mutatókban erősek igazán, és üzleti környezetben, innovációban a leggyengébbek. (index.hu)

Románia egyre inkább közép-európai térséghez tartozik - jegyzi meg a jelentés kapcsán a portfolio.hu. Az ország az elmúlt években jelentős összeget fordított az info-kommunikációs technológia fejlettségének javítására, ezért ma már a legjobb, leggyorsabb eszközök állnak a befektetők rendelkezésére, melynek köszönhetően a piacméretüket is növelni tudták.
Így készül a rangsor


Az index több mint 100 összetevőből áll, amelyek összesen 12, versenyképesség szempontjából kulcsfontosságú pillért alkotnak. Elsősorban a gazdasági növekedés feltételeit vizsgálták.

A WEF 2003 óta teszi közzé éves globális versenyképességi indexét, amely a világ legtöbb országát magában foglalja, és ezzel a legkiterjedtebb versenyképességi rangsor a világon. Idén 144 ország versenyképességét vizsgálták. (hírszerk.)

Magyarországversenyképesség
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális