2024. június 25. keddVilmos
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

PwC: öt éven belül teljesen megváltoznak a tőkepiacok

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A globális tőkepiacok öt éven belül teljesen átalakulnak, a piaci szereplőknek egyszerre kell válaszokat adniuk a pénzügyi válság utóhatásaira, ki kell elégíteniük az új ügyféligényeket, valamint alkalmazkodniuk kell a technológiai fejlődéshez és az iparági reformprogramokhoz - állapították meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) szakértői a Tőkepiacok 2020: végleg megváltozik című tanulmányukban.

A PwC 250 tőkepiaci és iparági vezető részvételével végzett globális felmérést, amelyben a válaszadók a legfontosabb kihívások között említették az ügyfelek által elért nyereség növelését (36 százalék) az új technológiákhoz való alkalmazkodást (33 százalék), valamint a tehetséges munkavállalók vonzását és megtartását (33 százalék).

A cégvezetők szerint jelentős aggodalomra adnak okot az árnyékbankrendszerek, például a közösségi finanszírozás vagy a személyközi hitelek jelentette fenyegetések. A válaszadók mindössze egyötöde lát a pénzügyi eszközök piacán jelenleg 25 százalékos részesedéssel bíró árnyékbankrendszerekben innovatív együttműködési lehetőségeket.

Bár a globális GDP-termelés és a gazdasági erőviszonyok eltolódnak, a likviditás-összevonási műveletek továbbra is a jelenlegi pénzügyi központokban összpontosulnak. Miközben a többség (76 százalék) egy London és New York versenytársaként megjelenő pénzügyi központ felemelkedésére számít, a PwC elemzői továbbra is úgy vélik, hogy 2020-ig e két város maradhat a globális pénzügyi rendszer központja, mivel képesek a stabilitás, átláthatóság és jogállamiság kombinációját nyújtani, a világgazdaságra jellemző instabilitás, állami irányítású kapitalizmus és nyersanyagokért folyó harc közepette.

A PwC szakértői szerint 2020-ra megváltozik a tőkepiacok környezete, annak összetétele és dinamikája is. A tőkepiaci reformok megvalósítását sürgető döntéshozó és szabályozó szervek csupán katalizátorként hatnak. A változás valódi motorjai az érintettek várakozásai, valamint az új gazdasági és üzleti környezet, amely alapjaiban és tartósan alakítja majd át a tőkepiacokat.

Az új egyensúly az innováció, a technológia, az iparági struktúrák, az üzleti modellek, a pénzügyi struktúrák, a termékek és a díjazás terén alakul ki. A piaci szereplőknek (befektetési bankok, brókercégek, pénzügyi piaci szolgáltatók) és felhasználóknak (magántőke-befektetők, nyugdíjalapok, fedezeti alapok és egyéb nem banki pénzügyi közvetítők és vállalatok) számos területet prioritásként kellene kezelniük.

"Ahogy növekszik a pénzügyi piacok globális összefonódása és az azokhoz való széles körű hozzáférés, egyre inkább szükség van a jól működő és biztos alapokon álló tőkepiacokra... Azon tőkepiaci szereplőknek és felhasználóknak, amelyek 2020-ban is sikeresek akarnak maradni, döntést kell hozniuk, hogy miként válaszoljanak a változó környezet kihívásaira, alakítsák a jövőt vagy gyorsan kövessék a változásokat. A tétlenség nem lesz választható lehetőség" - mutatott rá Fekete Miklós, a PwC Magyarország üzleti tanácsadási csoportjának cégtársa.

A PwC szakértői szerint a jövőben vezető szerepet betölteni kívánó globális tőkepiaci szereplőknek a következő hat prioritásra kell összpontosítaniuk: a szabályozás, a kockázatok és a tőke proaktív kezelése, erősebb szervezeti és magatartási kultúra kialakítása, az üzleti modell újradefiniálása, a működési modell stratégiai megújítása, az innováció és az ahhoz szükséges képességek fejlesztése, információs előny megszerzése. (mti)

piac
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális