2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Felbonthatják a szerződést a Bors-Berettyószéplak autópálya-szakasz kivitelezőjével

 utolsó frissítés: 13:23 GMT +2, 2016. szeptember 05.

Sorin Buşe szállítási miniszter szombaton munkalátogatásra érkezett Bihar megyébe. A Bors-Berettyószéplak autópálya-szakasznál megállapította, hogy a spanyol cég, amely tavaly megnyerte a licitet a sztrádaszakasz kivitelezésére, nem tesz eleget szerződéses kötelezettségeinek. A tárcavezető azt nyilatkozta, ha két hét alatt nem kezdődnek el a munkálatok, nem zárják ki a szerződésbontás lehetőségét.

 Forrás: 130km.ro

Amennyiben szeptember 15-ig nem kezdődik el a munka az autópályának a román-magyar államhatártól Berettyószéplakig vezető szakaszán, akár szerződést is bonthatnak a spanyol-román konzorciummal - mondta Buşe. 

Buşe augusztus 26-án Dubrovnikban arról állapodott meg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, hogy 2018-ban mind a magyar mind a román oldalon eléri az államhatárt az autópálya, és az M4-es pálya összekapcsolódik a romániai A3-assal. Ehhez a román oldalon a Bors-Berettyószéplak szakaszt kell megépíteni. 

A 60 kilométeres szakaszon a Bechtel társaság kezdte el a pálya építését. Az amerikai cég a munkálatok mintegy ötven százalékát végezte el, ám a kormány 2013-ban szerződést bontott vele. 

A munkálatok befejezésére kiírt versenytárgyalást 2015 áprilisában a spanyol Corsan SA és Corviam Construccion SA, valamint a román Consinit SRL, Road Consulting & Design Solution SRL és a Via Design SRL társaságok konzorciuma nyerte. Az autópályák és országútak társasága (CNADNR) 2015 júniusában adott ki rendeletet a kivitelezési munkálatokra, ám mindeddig nem kezdődött el a munka a pályaszakaszon. A szaktárca közlése szerint a műszaki terv legutóbbi változata idén augusztus elején érkezett meg jóváhagyásra a minisztériumba.

A spanyol-román cégcsoportnak a szerződés szerint 24 hónap alatt kellene elvégeznie a tervezési és építési munkákat, és az átadás után 30 hónapra kell garanciát vállalnia a munkálatokra. A konzorcium áfa nélkül 701 millió lejes ajánlatot tett. (mti, erdelyfm)

autópálya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális