2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Fitch: romlott a globális adósminőség az elmúlt évben

 utolsó frissítés: 13:33 GMT +2, 2017. január 26.

Az egy évvel ezelőttinél rosszabb globális adósosztályzati kilátásokkal indul az idei év az egyes hitelminősítési szektorok zömében - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő kimutatása szerint a cég által az egyes adóskategóriákban érvényben tartott negatív - vagyis leminősítés lehetőségére utaló - kilátások 21 százaléka államadósokat terhel. E csoportban a legnagyobb a negatív kilátások aránya.

A Fitch Ratings elemzői szerint ennek alapján várhatóan 2017 lesz egymás után a harmadik olyan év, amelyben az államadós-leminősítések száma meghaladja a szuverén felminősítésekét, mégpedig jelentős mértékben.

A cég globális makrogazdasági előrejelzései azonban derűlátóbbak az adósminősítési összképnél. A Fitch 2017 egészére 2,9 százalékos világgazdasági növekedést jósol a tavalyi évre becsült 2,5 százalékos globális bővülés után.

A gyorsulás fő hajtóerői közé tartozik a hitelminősítő elemzői szerint az amerikai gazdaságban végrehajtott beruházások várható élénkülése, a költségvetési politika szigorának széleskörű enyhülése a fejlett piaci térségben, valamint a brazíliai és az oroszországi recesszió vége.

A két fő kivétel a globális lendület erősödése alól a Fitch Ratings várakozása szerint az euróövezet és Kína. A cég a valutaunióban az idén 1,4 százalékos, Kínában 6,4 százalékos gazdasági növekedést vár a 2016-ra becsült 1,6, illetve 6,7 százalékos növekedés után.

Az amerikai gazdaságpolitikát övező bizonytalanság hatásai is jóval túlterjednek az Egyesült Államok határain. A Trump-kormánytól várható költségvetési ösztönzés rövid távon jót tesz az amerikai növekedésnek, és ennek kedvező hatásai az amerikai gazdaság kereskedelmi partnereire is átterjednek, de ennél jóval nagyobbak a kockázatai Donald Trump amerikai elnök kereskedelempolitikai elképzeléseinek - áll a Fitch szerdai londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a mexikói és a kínai importra kirótt vámok Trump által kilátásba helyezett meredek emelése és az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás (NAFTA) ugyancsak tervbe vett újratárgyalása azt jelentheti, hogy gazdasági nacionalizmussal és kereskedelmi protekcionizmussal jellemzett káros ciklus kezdődhet a világgazdaságban, az Egyesült Államokkal a folyamat élén. (mti)

Fitch Ratingsvilággazdaságadósság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac