2024. július 25. csütörtökKristóf
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Kivonulhat Romániából a Telekom. A Digi és az Orange is érdeklődik

 utolsó frissítés: 15:56 GMT +2, 2017. február 10.

Egybehangzó sajtóinformációk szerint a Deutsche Telekom tárgyalásokat folytat romániai leányvállalatának, a Telekom Romániának az eladásáról. Amennyiben hinni lehet a piaci pletykáknak, a cég mobilüzletágáért a Teszári Zoltán tulajdonában levő RCS&RDS jelentkezett be, míg a vállalat vezetékes üzletágát (korábban Romtelecom) az Orange Románia venné meg.

Ha a tranzakció létrejönne, akkor a telekommunikációs piacon eddig is a legnagyobb hazai játékosnak számító Orange újabb 4,8 millió ügyfelet szerezhet, míg az elmúlt években rendkívül agresszív terjeszkedést bemutató RCS&RDS (Digi Mobile) 5,5 millió új ügyféllel bővítheti portfólióját.

A Deutsche Telekom a Telekom Romániában birtokolt tulajdonrészéért a hírek szerint 1 milliárd eurót kérhet összesen. A Telekom Románia 54%-a a görög OTE csoport (Deutsche Telekom leányvállalata), fennmaradó része pedig román állami tulajdonban van. Az Orange Románia 2016 elején egyébként szoros szakmai együttműködést kötött a Telekom Romániával, amelynek részeként a Telekom Románia optikai infrastruktúráját bérelik bizonyos internet- és kábeltelevíziós szolgáltatásokhoz. Így ha a Deutsche Telekom valóban az eladás mellett dönt, az Orange Romániának nagy valószínűséggel stratégiai fontosságú lépés lesz, hogy megszerezzék az eddig általuk csupán bérelt hálózatot.

Az RCS&RDS érdeklődése is érthető a részvénycsomag megvásárlása iránt, hiszen a Digi Mobil jelenleg versenyhátrányban van amiatt, hogy lefedettségi korlátokkal küzd, nem tudnak az ország teljes területére 3G-s vagy 4G-s szolgáltatásokat nyújtani. A Telekom mobilos infrastruktúrájának megvásárlása viszont megoldhatja a Digi Mobil infrastruktúrával kapcsolatos problémáit.

A Világgazdaság szerint viszont a Digi Mobil tulajdonosánál, az RCS&RDS-nél megkérdőjelezhető, hogy van-e most ekkora pénzügyi mozgásterük egy ilyen jelentős tranzakcióra. A gazdasági lap felidézi, hogy Teszáriék ősszel 350 millió eurónyi kötvényt bocsátottak ki, és 375 millió euró hitelt is felvettek, hogy a vállalat amúgy magas adósságát refinanszírozzák. A hitelminősítői ajánlások szerint a vállalat még további 200 millió euróval növelhetné csak az eladósodottságát, ez viszont valószínűleg nem lesz elég a Telekom mobilos üzletágának megvásárlására. A Világgazdaság információi szerint a vállalat ennek ellenére a bukaresti tőzsdén fogja megpróbálni az ügylethez szükséges tőke megszerzését.

A Deutsche Telekom a 2014 ősze óta több tízmillió eurót költött a romániai leányvállalatának rebrandingjére. A jelentős befektetések ellenére azonban a vállalat nem igazán tudott jó pénzügyi eredményeket felmutatni, a vállalat piaci részesedése egyre inkább eltávolodott az Orange és a Vodafone piaci részesedésétől, ráadásul az RCS&RDS is főként a Telekomtól csabította magához a legtöbb ügyfelet.

A Capital megkeresésére a Telekom Románia sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta az információkat. (capital, idevice.ro, világgazdaság) 

RCS & RDSOrangeTelekom
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing