2024. május 30. csütörtökJanka, Zsanett
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az első negyedévben 5,7%-kal nőtt a román gazdaság

 utolsó frissítés: 12:02 GMT +2, 2017. május 16.

Az év első negyedévében bruttó értelemben 5,7%-kal, szezonális kiigazítással számolva 5,6%-kal növekedett a román gazdaság az előző év hasonló időszakához viszonyítva - jelentette be az országos statisztikai intézet.

A statisztikusok szerint az első negyedévben a bruttó hazai össztermék 1,7%-kal volt magasabb, mint 2016 utolsó negyedévében.

Sorin Grindeanu miniszterelnök a gazdaság megleően jó teljesítményével kapcsolatban Facebookon közzétett üzenetében kiemelte, hogy a vártnál magasabb volt a növekedés aránya, ugyanakkor a kormány felelőssége, hogy ezt a növekedést minden lakos érezhesse.

"Egy nagyszerű hír Románia számára! 5,7 százalékkal nőtt az ország gazdasága az első negyedévben, a tavalyi év hasonló időszakához képest, a várakozásoknál jóval magasabb a növekedés!" - írta Grindeanu kedden a Facebook-oldalán.

A növekedés meghaladja az elemzői várakozásokat, amelyek 4,4 százalék körüli GDP-bővülést valószínűsítettek.

Az első negyedéves GDP-növekedés a második legnagyobb az elmúlt két évben, csak a tavalyi második negyedéves 6 százalékos GDP-bővülés haladta meg a mostanit éves összevetésben.

A kormány az idén 5,2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít, amit az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap túlzottnak talál, ez utóbbiak 4,4 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.

A román nemzeti bank igazgatótanácsa szerint az első negyedéves növekedés fő hajtóereje továbbra is a belföldi fogyasztás, amit az adócsökkentések és a már végrehajtott béremelések serkentenek. (hírszerk., agerpres, mti) 

GDP
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális