2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Egy gigaprojektnek hála, Romániában is megoldódik az elektromos autók nagy gondja

 utolsó frissítés: 10:05 GMT +2, 2017. november 10.

Fontos mérföldkőhöz érkezett az e-mobilitás és Európa közlekedésének fejlődése. A Tallinban megrendezett Digitális Közlekedési Napon a NEXT-E Konzorcium támogatási megállapodást írt alá az INEA-val (Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökség). Ennek értelmében hat közép-kelet-európai országban alakítanak ki elektromos jármű töltőállomás-hálózatot: Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában.

Az Európai Tanács 2017 júliusában jelentette be, hogy a NEXT-E elektromos jármű projektje 18,84 millió euró társfinanszírozásban részesül az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) program keretében. Ennek révén 222 darab, több szabványt is támogató gyors (50 kW) és 30 darab ultragyors (150–350 kW) töltőállomást telepítenek a maghálózat és a TEN-T közlekedési folyosók mentén. A projekt segítségével, először válik lehetővé a hosszú távú utazás közúton, tisztán elektromos energiával az érintett hat kohéziós országban, miközben megvalósul az összeköttetés a szomszédos országok hálózataival is.

A NEXT-E projekt az energia-, az olaj- és gázipar négy vezető nagyvállalata és autógyártók egyedülálló együttműködése egy olyan átjárható és minden szabványt támogató e-jármű töltőállomás-hálózat létrehozása érdekében, amely életképes alternatívát nyújt a benzin- és dízelmotoros közlekedéssel szemben.

A konzorcium az E.ON Group vállalataiból (a Zapadoslovenská energetika Szlovákiában, az E.ON Cseh Köztársaság, az E.ON Magyarország és az E.ON Románia), a MOL Group vállalataiból (az összes résztvevő ország leányvállalatai), a horvátországi Hrvatska elektroprivreda-ból (Szlovénia és Horvátország), a Nissanból és a BMW-ből áll.

"A NEXT-E politikai értelemben is egy kiemelkedő fejlesztési projekt, amely rendkívüli erőforrásokat igényel az ipari szereplőktől, ösztönzést és anyagi támogatást az Európai Bizottságtól. Mindezeken túl, a többi projekttel való szoros együttműködés is elengedhetetlen, hiszen ez biztosítja, hogy a projekt az egész Európai Unióban maximálisan ki tudja fejteni a hatását, és megvalósuljon egy hálózatokon átívelő közlekedési folyosó. A távolabbi célunk az, hogy lehetővé tegyük a felhasználók számára az alternatív üzemanyagokkal történő közlekedést az Unió teljes területén" – mondta Herald Ruijters, az Európai Bizottság befektetésekért és az innovatív és fenntartható közlekedésért felelős osztályvezetője.

"Az E.ON csoport számos olyan európai szintű projektet bonyolít, amelyek révén az elektromos autó – az egyik leginkább környezetbarát és fenntartható közlekedési eszköz – széles körű használatát ösztönözzük. Alapvető fontosságú tehát, hogy az elektromos járművek tulajdonosainak könnyű hozzáférést biztosítsunk a töltőállomásokhoz. A NEXT-E fontos lépés abban, hogy Románia az elektromos járművek fő közlekedési útvonalaihoz kapcsolódjon, ugyanakkor lehetőséget jelent az E.ON számára, hogy új termékeket és szolgáltatásokat kínáljon, ügyfelei kívánságait és igényeit kielégítendő" - mondta Frank Hajdinjak, az E.ON Romania vezérigazgatója.

"A NEXT-E projekt egy olyan beruházás, amely az elektromos mobilitás nagy kihívására, a nagyobb távolságra történő utazásokra jelent megoldást. A térség autósainak mostantól egy olyan töltőhálózathoz lesz hozzáférése, amely lehetővé teszi számukra, hogy például Bukarestből Prágába jussanak, kizárólag villamos energiára támaszkodva. A 40 romániai töltő közül 21 lesz MOL-beruházás, ez egy újabb lépés annak érdekében, hogy teljes körű mobilitási megoldásokat szolgáltathassunk" – mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

"Az elektromos és a plug-in hybrid autók piaca Romániában még kezdő szakaszban van, de nagy léptekkel fejlődik. Idén már megduplázódott a BMW i3 autók értékesítése a 2016-os évhez képest. Az elektromos járművek jó megoldásnak bizonyulnak a városok számára, tekintettel a környezeti hatásra, a hatékonyságra, a költségekre, valamint a különleges vezetési élményre is. A nagyobb infrastrukturális projektek révén a használati potenciált a városokon kívülre is kiterjesztjük, új érveket teremtvén a piac bővítésére. A NEXT-E projekt számításba veszi az elektromos autók új szegmensekben, például a SAV-ban történő fejlesztését, hiszen az elkövetkező években várhatóan jelentősen megnő az akkumulátorok kapacitása is" - mondta Wolfgang Schulz, a BMW Románia csoport vezérigazgatója.

Jelenleg az e-jármű töltőállomások területi eloszlása nem egyenletes, néhol túl sűrűn, máshol túl ritkán helyezkednek el, ami megnehezíti az utazások tervezését. A NEXT-E projekt ezt az állapotot kívánja rendezni egy olyan költséghatékony és átgondolt rendszer kialakításával, amely megteremti a teljes mértékben elektromos energián alapuló, zökkenőmentes és kényelmes, hosszú távú utazás feltételeit. Ezen felül, a projekt a már máshol bevált tapasztalatok átadásával segíti azokat az országokat, ahol még gyerekcipőben jár az e-jármű használat, mint például Románia és Magyarország. Az interoperabilitás és a teljes lefedettség érdekében a projekt több, már folyamatban lévő CEF társfinanszírozással megvalósuló programmal együtt valósul meg, mint például az ULTRA-E, az EAST-E és a FAST-E.

A tervek szerint, két fázisban történik majd meg a gyorstöltők és az ultragyors töltők telepítése: az előbbi munkálatai 2018-ban, az utóbbié 2019-ben kezdődnek el, hogy az új generációs, hosszú utakra is alkalmas elektromos járművek igényeit is kielégítse a rendszer. A program, a tervek szerint, 2020-ban fejeződik be. (közlemény)

elektromosMol
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális