2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Infrastrukturális, gazdasági és energetikai együttműködésről tárgyal 12 ország államfője Bukarestben

 utolsó frissítés: 10:57 GMT +2, 2018. szeptember 18.

Kedden, szeptember 18-án Bukarestben rendezik meg a 12 kelet- és közép-európai uniós országot tömörítő Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcstalálkozóját.

A Három Tenger Kezdeményezés (Three Seas Initiative - TSI) a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger közötti 12 európai uniós tagállam (Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) közös kezdeményezése a térség infrastrukturális, energetikai és gazdasági együttműködésének erősítése, az Európai Unió kohéziójának elősegítése érdekében.

A célok között szerepel, hogy javítsák a térség infrastrukturális összeköttetését, közlekedését, a jobb - elsősorban az észak-déli - gazdasági kapcsolatokat, az energetikai és digitális együttműködést. A térség gazdasági érdekeinek összehangolása mellett a kezdeményezés további pillérei az európai uniós kohéziós politika és a transzatlanti kapcsolatok.

A kezdeményezésről 2015 szeptemberében tárgyaltak először a 12 közép-európai uniós tagországból álló, horvát kezdeményezésre létrejött adriai-balti-fekete-tengeri összefogás országainak első ülésén New Yorkban, az ENSZ-csúcstalálkozó keretében.

Az első csúcstalálkozót 2016. augusztus 25-26-án tartották Dubrovnikban. Az akkor aláírt együttműködési nyilatkozat az EU stratégiájával megegyező közös infrastrukturális fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt a Balti-, az Adriai és a Fekete-tenger térségében.

A második, 2017. júliusi 6-7-i csúcsértekezleten Varsóban, amelyen részt vett Donald Trump amerikai elnök is, a transzatlanti kapcsolatok, az infrastrukturális és energetikai együttműködés kérdései mellett megvitatták a katonai biztonság, az energiabiztonság, valamint a migrációval, a klímaváltozással és a terrorizmussal összefüggő biztonsági kérdéseket is. A részvevők nyilatkozatot fogadtak el egy közös üzleti fórum létrehozásáról, melynek célja a térség versenyképességének, az uniós kohéziónak a növelése, a térségbeli gazdasági egységek együttműködésének elősegítése.

A csúcstalálkozó másnapján a két társszervező, Andrzej Duda lengyel és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök jelenlétében a Balti-tengertől az Adriáig húzódó észak-déli gázfolyosó létesítését elősegítő lengyel-horvát megállapodásokat írtak alá. (A gázfolyosó létesítésének tervét Duda a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját megnyitó beszédében jelentette be.) A Három Tenger Kezdeményezés országait összekötő jelentős infrastrukturális beruházások közé tartoznak a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részeként épülő Via Carpatia és Via Baltica közlekedési folyosók is. 

A Via Carpatia és Via Baltica közlekedési folyósók.

(mti)

infrastruktúra
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális