2024. június 25. keddVilmos
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A Facebook legnagyobb riválisává nőtte ki magát a TikTok

 utolsó frissítés: 19:30 GMT +2, 2020. február 04.

Ha applikáció, akkor nincs határ: legyen szó szerelemről, ufókról, bármilyen hétköznapi szükségletről vagy elvetemült ötletekről, mindennel kapcsolatosan találunk valamilyen alkalmazást.

Az applikációk igen erős iparággá nőtték ki magukat, 2021-re várhatóan a világ összes alkalmazásának értéke eléri a 6,3 billiárd dollárt.

A VisualCapitalist egy friss elemzés szerint állította fel azt a 2019-es rangsort, amely a világon a legnépszerűbb (legtöbbször letöltött) alkalmazásokat mutatja.

Forrás: VisualCapitalist. A világon legtöbbször letöltött applikációk rangsora 2019-ben. A kék színnel jelölték az IOS rendszerrel futó AppStore mutatót, sárgával jelölik az Androidon futó Google Play adatsorát.

A tanulmány szerint az összes alkalmazásletöltés 2019-ben 115 milliárdra rúgott, ebből 31 milliárd letöltés az App Store-on és 84 milliárd a Google Playen keresztül történt.

A toplista első 5 helyezettjéből négy a Facebook tulajdonában van, ezek a Facebook, a Facebook Messenger, a WhatsApp és az Instagram. Mindezek együttvéve 16 milliárd letöltéssel büszkélkedhetnek, a WhatsApp már négy éve a ranglista első helyén áll.

Azonban érdemes figyelemmel követni, hogy a rövidvideós platformok milyen nagymértékben fejlődtek az elmúlt időszakban. A Likee videókészítő alkalmazás idén került be a legnagyobbak közé, és egyből a 6. helyen landolt. Ezt az alkalmazást körülbelül világszerte 330 millióan töltötték le, nagy részük indiai felhasználó. 

Forrás: VisualCapitalist. A legtöbbször letöltött applikációk rangsora és összehasonlítása 2016-2019

Ugyanakkor érdemes külön kiemelni az ajak-szinkronizáló (Lip-Sync), szintén rövid videókra fókuszáló TikTok alkalmazást, amely 2018-ban tűnt fel a ranglistán, és 2019-re máris potenciális vetélytársként jelenik meg, ami a WhatsApp pozícióját illeti.

Alkalmazások és trendek

A TikTok jelenleg az egyik legnagyobb szenzációnak számít, 2019-ben például 177 millió dollárral növekedett a vállalat árbevétele. Ez a 2018-as évi bevételének több mint ötszörösével egyezik meg. A TikTok egyébként még 2018-ban megelőzte az Instagramot, megtörve a Facebook addigi abszolút előnyét.

A TikTok a ByteDance kínai tech-cég tulajdonában áll, az alkalmazás 2019 negyedik negyedévében mért bevételének 78%-a egyébként a kínai felhasználóktól származik.  

Ettől eltekintve számos egyéb rövidvideós platform is feltörekvőben van. Noha ezek még nem jelennek meg a világranglistákon, a felmérések szerint átírhatják az eddigi trendeket.

Streaming-szolgáltatók

A Netflix az egyetlen streaming-szolgáltatás, amely a letöltés alapján a TOP 20-ban szerepel. Azonban a Disney + megjelenése érdekes fordulatokat hozhat, hiszen a novemberi debütálás után egy hónappal csaknem 50 millió dollár bevételt generált. A felmérés szerint kevesebb mint három hónap alatt a streaming szolgáltatók letöltésének 34%-át vette át, ezzel 30 millió előfizetőre tett szert (a Netflixnek Amerikában 60 millió előfizetője van). A Disney + ezzel a számmal túlszárnyalta a Hulu és az Amazon Prime éves előfizetői mutatóit.

Játékok

A tanulmány készítői szerint világszerte 2,4 milliárd ember játszott valamilyen telefonos applikáción 2019-ben, ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni az ipar ezen szegmensét sem. A két legnépszerűbb a Call of Duty és a Mario Kart, ezeket nem is olyan rég dobták a piacra.

A Call of Duty ingyenes mobilverziója akkora sikert aratott, hogy 3 hónap alatt 170 millióan töltötték le. Ennél jobban csak a Pokémon Go teljesített, amikor 2016-ban szintén egy három hónapos periódus alatt 300 millióan töltötték le.

Ezeknek az alkalmazásoknak a sikere annak tulajdonítható – írják a készítők, hogy az alapkoncepciójuk már ismert a fogyasztók körében. Ugyanakkor folyamatosan nő a mobiljátékosok száma, ami egyben az okostelefonok technológiai sebességének is köszönhető.

Az ipar növekedéséhez hozzájárulnak a gazdaságilag feltörekvő országok is, ahol épp a digitalizáció forradalma zajlik: gyors az internetsebesség és az okostelefonok piaca is hatalmas növekedés alatt áll. Ilyen ország például Kína, India, Brazília és Oroszország. 

telefonapplikációApplegoogle
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális