2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A gyógyszerek és az alapélelmiszerek árának korlátozásáról, a bérleti díjak felfüggesztéséről döntött a szenátus

 utolsó frissítés: 11:57 GMT +2, 2020. április 01.

A szenátus megszavazta keddi ülésén azt a törvénytervezetet, amely felső határt szab a gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek árának. Megszavaztak egy olyan tervezetet is, amely a banki törlesztőrészletek felfüggesztésére vonatkozna, és lehetőséget teremtene arra, hogy azok a hitelesek is igényelhessék a halasztást, akik elmaradásokat halmoztak fel, sőt, még a fizetésképtelen vállalatok is kedvezményezettek lehetnek. Vállalatokat segítő könnyítések elfogadásáról is döntöttek: felmentenék a vállalatok a társadalmbiztosítási és egészségügyi járulékok befizetése alól, emellett elhalasztanák a bérleti díjak és közüzemi számlák befizetésének határidejét.

A legtöbb tervezetet a PSD kezdeményezte, néhánynál az ALDE és a Pro Románia szenátorai is indítványozóként jelennek meg. Az RMDSZ közleményben számol be arról, hogy a törlesztések felfüggesztéséről szóló tervezet a javaslatukra vonatkozik a magánszemélyekre is, hiszen a tervezet eredetileg csak a kis- és középvállalkozásokra vonatkozott volna.

Az intézkedések bevezetését illetően a képviselőház a döntő ház.

Korlátoznák a gyógyszerek és alapélelmiszerek árát

Az egyik elfogadott tervezet szerint a gyógyszergyártók az előállítási költségekhez viszonyítva legfennebb 10%-os haszon mellett adhatják el a termékeket, míg a teljes forgalmazási láncon legtöbb 10%-ot tehetnek hozzá a kereskedők a termelői árakhoz.

"A gyógyszerek, egészségügyi anyagok, orvostechnikai eszközök esetében a termelő legtöbb 10%-os árréssel dolgozhat az előállítási árhoz képest, az elosztási lánc pedig szintén legtöbb 10%-os árrést alkalmazhat a termelői árhoz képest" - rendelkezik a tervezet

Az élelmiszerek esetében hasonló módon kell az árat képezni.

A jogszabályt megsértőkre kiszabható bírság ötmillió lejről indul, de nem haladhatja meg a cég üzleti forgalmának 4%-át.

A törvény a rendkívüli állapot teljes időtartama alatt, és az azt követő 30 napban érvényes.

Egy újabb jogszabály a törlesztőrészletek felfüggesztésére

A gyógyszer és élelmiszerárak befagyasztása mellett a szenátus másik fontos döntése a banki törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztésére vonatkozna. A kormány által elfogadott, akár 9 hónapos felfüggesztést is lehetővé tevő rendelethez képest a PSD tervezete jelentős könnyítéseket tenne elérhetővé az adósok számára.

A tervezet szerint a törlesztőrészletek felfüggesztését év végéig lehetne kérni (a PSD korábbi javaslata 2020. szeptemberére vonatkozott) költségmentesen, és anélkül, hogy az adósnak bizonyítania kelljen azt, hogy érintette a járvány okozta gazdasági helyzet. Kérhetik a törlesztés felfüggesztését emellett a végrehajtás alatt álló adósok, a fizetésképtelen vállalatok, illetve azon ügyfelek is, akiknek elmaradásuk van a törlesztőrészletek fizetésében. (A kormány által elfogadott rendelet csak abban az esetben tenné elérhetővé a törlesztés felfüggesztését, ha az adós először kifizeti az elmaradásait.)

Felfüggesztették a bérleti díjak fizetését

A szenátus emellett azt a tervezetet is elfogadta, amely szerint azon helyiségek esetében, ahol a szükségállapot ideje alatt semmilyen tevékenységet nem folytat a bérlő, függesszék fel a bérleti díjak kifizetését. A tervezet a székhelyekre és a munkapontként bejegyzett ingatlanokra vonatkozik, és a bérleti díj felfüggesztését kérhetik a lakosok, a gazdasági szereplők, a szabadfoglalkozásúak, az állami intézmények és a magánvállalatok.

A tervezet szerint azok az ingatlantulajdonosok, akik az intézkedés miatt nem kapják meg a bérleti díjakból származó jövedelmüket, mentesülnek az állami költségvetéssel és az önkormányzatokkal szembeni kötelezettségeik alól. A tervezet szerint az intézkedés 2020. március 1-tól a szükségállapot megszűnését követő hónapig alkalmaznák.

A nehéz helyzetbe került vállalatok kérhetik a járulékok 

Elfogadták azt a tervezetet is, amely lehetővé tenné a válság által sújtott vállalatok számára a társadalombiztosítási és egészségügyi járulékok befizetésének elhalasztását, valamint ezek kifizetésének átütemezését. A tervezet szerint a könnyítést igénylő vállalatok a járuléktartozások 50%-át kell kifizessék a szükségállapot lejárta utáni 6 hónapban. A vállalatok abban az esetben igényelhetik a lehetőséget, ha 9 hónapig nem bontják fel a 2020. március 1-jén érvényben levő munkaszerződéseket.

A tervezet azt is lehetővé tenné, hogy a magánszemélyek és vállalatok három hónapra elhalasszák a közüzemi számlák (víz, fölgdáz, telefon, internet, televízió) kifizetését. A számlák esetében a tervezet lehetővé tenné, hogy a tartozások 12 hónapos időszakra kerüljenek átütemezésre. (hírszerk.)

válságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális