2022. július 6. szerdaCsaba
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.8088 RON
HUF = 1.2170 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,294.91(0.70%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Johannis a költségvetésről: nagyon komoly a helyzet

 utolsó frissítés: 18:36 GMT +2, 2020. április 06.

A kormánynak "átfogó elemzést" kell végeznie, fel kell mérnie a bevételeket és költségeket, mivel sok pénzre van szükség a COVID-19 járvány miatt, fejtette ki Klaus Johannis államelnök hétfőn.

"Nagyon komoly a helyzet. A járvány nem csupán a közegészségügy válságát idézi elő, hanem a teljes gazdaságét, ez pedig kihat az állami büdzsére. Valószínűleg jelentősen fog növekedni a költségvetési hiány. Több pénzre van szükség az egészségügyben, de ki kell fizetni a társadalmi segélyeket, kényszerszabadsági juttatásokat, munkanélküli segélyeket is. Emiatt bonyolult lesz a büdzsé helyzete, és ez a bonyolult helyzet magától nem fog megoldódni, a kormánynak átfogó elemzést kell végeznie, fel kell mérnie újra a csökkenőfélben levő bevételeket és a növekvő költségeket" - magyarázta Johannis az államelnöki palotában.

Az államfő ugyanakkor köszönetet mondott azoknak a magáncégeknek, amelyek hozzájárultak, hogy több védőmaszkot és védőfelszerelést tartalmazó szállítmány érkezzen az országba.

Klaus Johannis hétfőn megbeszélést tartott a Cotroceni palotában a COVID-19 járvány megfékezésére tett intézkedésekről. Az ülésen részt vett Ludovic Orban kormányfő, Florin Cîţu pénzügyminiszter, Marcel Vela belügyminiszter, Nicolae Ciucă védelmi miniszter, Virgil Popescu gazdasági miniszter, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, Violeta Alexandru munkaügyi miniszter, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár. (Agerpres)

koronavírusköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális