2023. február 7. keddTódor, Rómeó
EUR = 4.9022 RON
USD = 4.5747 RON
HUF = 1.2474 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,339.29(0.44%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Törlesztésti moratórium: módosításokat fogadott el a parlament, hogy ne lehessen tőkésíteni a kamatot

 utolsó frissítés: 16:38 GMT +2, 2020. április 23.

A várakozásoknak megfelelően a képviselőház több helyen is módosította a törlesztőrészletek felfüggesztéséről szóló, március végén elfogadott sürgősségi kormányrendeletet (2020/37). A sürgősségi kormányrendelet képviselőházi jóváhagyásáról szóló szavazáson 208 képviselő szavazott igennel a módosított jogszabályra, 103 szavazott ellene, míg 8 képviselő tartózkodott.

A kormány által elfogadott sürgősségi kormányrendelet lehetővé teszi a bajba jutott hitelesek számára, hogy 1-től 9 hónapig, de nem tovább, mint 2020. december 31., kérjék a bankoktól a törlesztés felfüggesztését. A sürgősségi kormányrendelet szerint a hitel futamideje meghosszabbodik a halasztás időtartamával, a halasztás időtartama alatt esedékes kamatot pedig tőkésítik. Ez alól a jelzáloghitelesek képeznek kivételt.

A képviselőház által most elfogadott egyik legfontosabb módosítás szerint a kamatot nem lehetne tőkésíteni, a törlesztést tulajdonképpen csak eltolnák a felfüggesztés időtartamával, így elkerülnék azt, hogy a bajba jutott adósoknak növekedjen a tartozása.

Egy másik fontos módosítás kiterjesztené a jogosult vállalkozások körét. Míg a sürgősségi kormányrendelet a felfüggesztés lehetőségét csak azon jogi személyek számára teszi lehetővé, amelyeknek legkevesebb 25%-kal csökkent a bevételük a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt, a képviselőház ezt a korlátot 15%-ra mérsékelte.

Elfogadtak egy olyan módosítást is, amely a déli országrészben tapasztalt szárazság miatt a mezőgazdasági vállalkozásokat segítené úgy, hogy a hiteltartozások felfüggesztését 2021. október 31-ig, az őszi betakarítás végéig tenné elérhetővé.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a szavazást követően elmondta, mind a szenátusban, mind pedig a képviselőházban azt az elvet tartották szem előtt, hogy a járványidőszakban az államnak az állampolgárok érdekei szerint kell cselekednie, nem pedig a bankok profitját védeni.

"Tekintettel a járványügyi helyzet okozta gazdasági válságra és a nem ismert következményekre, meggyőződésem, hogy a kormány sürgősségi rendelete nem segíti azokat a jóhiszemű állampolgárokat, akik törlesztőrészletük halasztását kérték, hiszen a halasztási időre a bank kamatot számolt a be nem fizetett összegekre. Amennyiben egy hiteles a befizetési időszak elején van, a törlesztőrészletének 80-90 százaléka kamatból áll, így gyakorlatilag a halasztási periódusra is felszámolja a bank a kamatot, amit majd utólag a törlesztőrészlet megemelésével fizettetne vissza a hitelezővel. Az RMDSZ megakadályozta ezt: a bankok nem számolhatnak kamatos kamatot az elhalasztott befizetésekre" - idézi Benedek Zakariást az RMDSZ közleménye.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően lépne érvénybe, addig a kormány által elfogadott rendelkezések maradnak érvényben.

A törlesztési moratóriummal kapcsolatban meglehetősen nagy káosz alakult ki az elmúlt hetekben. Miután a kormány erről szóló sürgősségi kormányrendelete megjelent a Hivatalos Közlönyben, a parlament is elfogadott egy jogszabályt, azt viszont a PNL megtámadta az alkotmánybíróságon. (hírszerk, economica, közlemény)

koronavírusbankhitelválság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac