2024. május 30. csütörtökJanka, Zsanett
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Ennyi volt: megszakítják a tárgyalásokat a kínaiakkal, egyelőre nem bővül a cernavodai atomerőmű

 utolsó frissítés: 16:26 GMT +2, 2020. június 23.

Az elmúlt időszakban gyakori téma volt a román sajtóban, hogy a kormány megszakítja az együttműködést a kínai beruházókkal, így a román-kínai közös vállalat nem fogja felépíteni a cernavodai atomerőmű újabb reaktorait.

Még 2015-ben volt nagy visszhangja annak, hogy a cernavodai atomerőművet üzemeltető Nuclearelectrica és a China General Nuclear Power Corporation (CGN) az atomerőművet két újabb reaktorral bővíti.

Most viszont a kormány utasítást adott a Nuclearelectrica vezetőségének, hogy fejezzék be a kínai vállalatcsoporttal való együttműködést, sőt, azzal is megbízta az üzemeltető céget, hogy olyan stratégiai tervet dolgozzanak ki, amivel az atomenergiából származó villamosenergia-termelési kapacitást növelhetik.

A China General Nuclear Power Corporation egyébként feketelistás az amerikaiaknál, mivel gyanúk szerint amerikai nukleáris technológiát próbált megszerezni a kínai haderő számára.

Május végén Virgil Popescu gazdasági miniszter arról nyilatkozott, hogy a kínai társasággal folytatott együttműködés nem folytatódhat, mivel az egyezmény aláírása óta semmilyen eredmény nem született. Továbbá azt is kifejtette, az Amerikai Egyesült Államokkal partnerségben áll Románia, amelyet tiszteletben is tartanak. (intellinews, hírszerk.)

atomreaktoratomenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális