2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

IMM Factor néven új megoldással segítené a kormány a pénzügyi patthelyzetbe került cégeket

 utolsó frissítés: 09:23 GMT +2, 2020. július 24.

A kormány memorandummal jóváhagyta az IMM Factor nevű megoldást, amellyel a vállalkozásokat segítenék a pénzügyi patthelyzet kialakulásának elkerülésében - jelentette be csütörtökön Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinet vezetője.

Dancă szerint az IMM Factor lehetővé teszi, hogy a koronavírus-járvány miatt likviditás nélkül maradt cégek körbetartozása miatt pénzügyi patthelyzet alakuljon ki.

A faktoring (követelések adásvétele) típusú eljárásban, amennyiben egy kereskedő egy terméket vagy szolgáltatást szállított egy cégnek, és nem fizetik ki határidőre a kiállított számlát (vagy akár határidő előtt), egy bankhoz (faktorálóhoz) fordulhat, és kérheti, hogy azonnal fizesse ki a számla legtöbb 80%-át. Azért, hogy a kormány ösztönözze ezt a fejlett gazdaságokban elterjedt gyakorlatot, a kifizetés 50%-áért garanciát vállal.

Ha tehát, egy kereskedő egymillió lejre adott el terméket egy cégnek és három hónapos kifizetési határidőt jelölt meg a számlán, akkor elmehet egy bankba, és kérheti, hogy a bank fizesse ki a számla 80%-át, azaz 800 000 lejt, amelynek feléért, 400 000 lejért, a kormány garanciát vállal. Ezáltal gyorsabban kering a pénz a gazdaságban, és nem alakul ki patthelyzet, nem halmozódnak fel adósságok - magyarázta egy példával Dancă.

A leszámítolási (diszkontálás) eljárásban egy bank a lejárat előtt megvásárolhatja egy más nevére szóló fizetési ígéretet (váltót), így lejáratkor neki teljesítik a fizetést. A bank általában úgy számítolja le, "vásárolja meg" a váltót, hogy a leszámítolás napjától, a váltó lejáratáig tartó időszakra kamatot számol, s azt levonja a váltóösszegből, azaz a váltó névértékéből. Így a váltóbirtokos eladási árként a váltója ellenében, a leszámítolási kamattal csökkentett névértéknek megfelelő összeget kapja. A kormány ebben az esetben is 50%-os garanciát vállal.

Ezek az ügyletek legfentebb 12 millió lejes felső határig működnek. (agerpres)

válságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac