2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A közlekedésügyi miniszter elmagyarázta, milyen autópályát és vasútvonalat finanszíroznának az amerikaiak

 utolsó frissítés: 18:54 GMT +2, 2020. október 14.

Kedden délután Lucian Bode közlekedésügyi miniszter a sajtó előtt tisztázta azt az amerikai gigabejelentést, miszerint amerikai befektetők szerepet vállalnának a lengyelországi kikötőváros Gdansk és Konstanca közötti autópálya és vasútvonal megépítésében. A tárca vezetője kiemelte, a beruházások kimondottan az EU tagállamaira és a NATO tagországaira vonatkoznak, ezzel kizárta azokat a spekulációkat, miszerint Ukrajnán keresztül vezetne a szóba hozott autópálya, illetve vasútvonal.

Bode felvázolta, hogy az illető projektek Romániát érintő részeire milyen javaslatot tett a kormány:

1. A vasúti hálózatot illetően elmondta, a legideálisabb körülmények között a következő útvonalon lehetne a projektet megvalósítani: Konstanca–Bukarest (ez kész van), Bukarest–Predeal (ez kész van), Predeal–Brassó (az előkészítési fázisban tart a projekt, aláírt szerződéssel), Brassó–Segesvár (a közelmúltban írták alá a megvalósítási szerződést), valamint Segesvártól a Fehér megyei Koslárdig (elkészült). Itt két elágazás van, az egyik Koslárdtól egészen a magyar határig, az Arad megyei Kürtösig, illetve a Koslárd–Kolozsvár–Biharpüspök útvonal. A tárcavezető elmondása szerint számukra a második verzió lenne a prioritás, mivel ez lenne a lehető legrövidebb szakasz.

2. Az autópálya tekintetében Lucian Bode egy térképet mutatott fel, amely egy Litvániát Thesszalonikivel (Görögországgal) összekötő útszakaszt ábrázol. Az elején a Nagyvárad–Arad–Temesvár–Lugos nyomvonalat követő autópálya két ágra szakadna: az egyik Lugost Calafattal kötné össze, a másik Lugost, Nagyszebent, Pitești-et, Bukarestet és Konstancát. 

Bode elmondta, a Litvániát a kontinens déli részével összekötő autópályán 26 óra alatt 2 356 kilómétert lehetne megtenni, majd hangsúlyozta: a szóban forgó út kimondottan az Európai Unió és a NATO tagországait érintené. Az autópályával kapcsolatban hozzáfűzte, sokkal egyszerűbb lenne a kivitelezés, ha Románia és Bulgária a Schengeni-övezethez tartoznának.

Lucian Bode felvázolta, hogy a vasút és az autópályák építésének finanszírozását felvállalnák az amerikai befektetők, de ahhoz először le kéne fektetni azok végelges útvonalát, valamint az uniós és állami finanszírozások lehetőségeit is.

A közlekedésügyi miniszter a sajtótájékoztató második felében részletesen beszámolt autópályák jelenlegi kilátásairól:

  • 2021 végére reményei szerint átadják a Torda– Szászsebes közötti készülő szakaszokat, habár több probléma merül fel ezen a részen, főleg a 2. szakasznál, mivel a kivitelező nem tartja az ígéreteit. De jövőre átadnák a forgalomnak a Bákó melletti 17 kilométeres autópályát is, amely lényegében kerülőút funkciót tölt be. Bode állítása szerint ez már 85%-ban készen áll.
  • A Marosvásárhely és Brassó közötti autópálya kapcsán a tárcavezető úgy nyilatkozott: ez az a szakasz, amelyről a miniszterelnök folyamatosan érdeklődik. Tehát kiemelt projekt a kormány számára.
  • A Jászvásárt Marosvásárhellyel összekötő Egyesülés-autópályáról annyit mondott, hogy problémákba ütköztek, mivel a helyi hatóságok kérik az útvonal módosítását. Bode szintén reményeit fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy jövő év közepéig sikerül ezt tisztázni, befejezni a megvalósíthatósági terveket és egyes szakaszokra kiírni a közbeszerzést.

(hotnews, hírszerk.)

TemesvárMarosvásárhelyEurópai UnióschengenAmerikavasutautópálya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális