2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Hivatalosan is bemutatták a Dacia első elektromos autóját

 utolsó frissítés: 18:58 GMT +2, 2020. október 15.

Hét hónappal az első fotók publikálása után, a Dacia bemutatta első tisztán elektromos autóját. A Spring nevet viselő e-autó franciaországi bemutatóját komoly nemzetközi várakozás előzte meg, azt ugyanis tudni lehetett, hogy a Mioveni-i gyártó többi termékéhez hasonlóan ennél a modellnél is az egyszerűségre és az alacsony árra összpontosít, így Európa legolcsóbb villanyautóját dobják piacra.

A hivatalos bemutatón a Zity autómegosztó vállalatnak készült modell gurult be a színpadra.

Az a bemutatón derült ki, hogy az autót először a Zity car sharing platformon próbálhatják ki a felhasználók 2021 elején Madridban és Párizsban (a Zity autómegosztó vállalat itt működtet flottákat). Az 5 ajtós, 4 férőhelyes villanyautó tényleges forgalmazását csak 2021 nyarán kezdik meg Európában.

Az autó hatótávja egy töltéssel 225 kilométer körül alakul, amiből azért egyértelműen látszik, hogy nem nagyobb utazásokra, hanem inkább városi autózásra képzelték el a tervezők.

Pontos árat nem közöltek, a bemutatón ugyanakkor többször is hangsúlyozták, hogy ez lesz a legelérhetőbb áru elektromos autó Európában, amely jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az e-mobilitást mindenki számára elérhetővé tegyék. A szakportálok többsége 15-16 ezer euró körüli árra tippel, de az elektromos autók vásárlásánál nyújtott állami támogatások miatt számos országban és Romániában is számottevően alacsonyabb lehet az autó tényleges beszerzési költsége.

A Dacia modernkori története sok szempontból tekinthető sikersztorinak. A gyártót 1999-ben vette meg a Renault Csoport, az egyik legfontosabb mérföldkövet pedig a Logan 2004-es bemutatása jelentette számára. A Dacia nagy sikereket ért el nyugati országok piacain is, megfizethető, robosztus és egyszerű autóival a kontinens jelentős autóipari szereplőjének lépett elő. A Spring mostani bemutatása is ezt a pozíciót erősítheti az elektromos mobilitásra egyre többet költő globális autópiacon.

Ha többet szeretnétek tudni arról, hogy milyen piacra, milyen versenytársak közé érkezik a Dacia villanyautója, részletes elemzést olvashattok itt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális