2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indított a Google ellen

 utolsó frissítés: 11:08 GMT +2, 2020. október 21.

Az amerikai igazságügyi tárca és 11 amerikai tagállam pert indít a Google ellen jogszerűtlen monopoltevékenység miatt - jelentette be Jeffrey Rosen igazságügyi miniszterhelyettes kedden újságíróknak.

Jeffrey Rosen leszögezte: a Google "a versenyre nézve kártékony kizárólagos gyakorlatával fenntartotta monopol hatalmát" a keresőszolgáltatásokban és az ehhez kapcsolódó reklámok területén. Hozzáfűzte, hogy ez a monopólium elfojtja a lehetséges innovációkat a jövőben.

A miniszterhelyettes " az internethez vezető kapu monopolista őrének" minősítette a Google-t. Elmondta, hogy a perkeresetben szerepel a Google és az Apple közötti megállapodás kifogásolása is. A két cég közötti megállapodás értelmében az Apple a számítógépeiben és az okostelefonjain alapértelmezéssé teszi a Google megjelenítését a Safari szolgáltatásában.

A perkereset - amelyhez 11 amerikai tagállam is csatlakozott - hangsúlyozza, hogy az elérhető szolgáltatások szűkítésével a Google megkárosítja a fogyasztókat. A hirdetők számára pedig - éppen monopóliuma okán - a Google magasabb árat számolhat fel a konkurencia hiánya miatt.

A Google közleményben reagált a perkeresetre. "Mélyen elhibázottnak" minősítette a lépést, leszögezve hogy "az emberek azért használják a Google szolgáltatásait, mert ezt választják, és nem azért, mert erre kényszerítik őket, vagy ne találnának más lehetőséget".

A Google - amely az Alphabet leányvállalata - nem az egyetlen keresőszolgáltatás, de döntő szerepe van a piacon: a piac kétharmadát uralja, a mobiltelefonok piacán pedig még ennél is nagyobb a részesedése.

A DuckDuckGo nevű kisebb keresőszolgáltató vezérigazgatója, Gabriel Weinberg üdvözölte a szövetségi minisztérium és a tagállamok döntését. Weinberg a Google monopóliumát a piaci versenyt gátlónak nevezte és úgy fogalmazott, a Google még azt is visszautasítja, hogy megvitassa piaci helyzetének monopóliumát.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy 1998-ban hasonló - szintén jogszerűtlen monopoltevékenységre hivatkozó - pert indítottak a Microsoft ellen. Az a per az óriásvállalattal kötött megállapodással ért véget.

A szövetségi minisztérium jelezte: a perkeresetet ugyan a Google ellen nyújtották be, de a tárca más techóriások tevékenységét és piaci helyzetét is vizsgálja. (mti)

perAmerikagoogle
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális