2022. szeptember 29. csütörtökMihály
EUR = 4.9479 RON
USD = 5.1794 RON
HUF = 1.1997 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 10,669.33(-0.97%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Már az első fél órában rekordokat döntött az eMAG az idei Black Friday-en

 utolsó frissítés: 11:47 GMT +2, 2020. november 13.

Az idei fekete pénteken is "megrohamozták" a vevők az eMAG webáruházát, már az első 10 percben 55 ezer terméket rendeltek a piacvezető online kereskedőtől. A vállalat által közölt információk szerint a kampány indításának pillanatában, reggel 7:37-kor 260 ezer felhasználó volt az oldalon, ami 18%-os növekedés az előző évhez viszonyítva.

Az idei Black Friday-en azonban számos más rekord is megdőlhet, az első 10 percben már 33 millió lej értékben rendeltek a vásárlók, 15 ezer termék pedig várhatóan már ma megérkezik a webáruház által működtetett, Easyboxoknak nevezett átvevőhelyekre.

Az oldallátogatások száma az első fél órában 2 millió felett volt, egy megrendelés átlagosan 2 terméket foglalt magába. Tudor Manea, az eMAG Románia ügyvezető igazgatója azt is elmondta, hogy a vásárlók fél óra alatt nagyobb értékben helyeztek el megrendeléseket az oldalon, mint 2013-ban egy teljes nap alatt (akkor 102 millió lej volt az egész napos bevétel, most 124 millió lej az első fél órában elért forgalom).

Az eMAG mellett a Fashion Days (szintén az eMAG tulajdona) és az Altex is ma tartja a nagy (?) árleszállítások napját, ezek a kereskedők viszont, vélhetően üzleti megfontolásból, korlátozott információkat közölnek a Black Friday-en elért számaikról.

Mi iránt lehet nagy a kereslet?

Ahogy azt az előbbi években már megszokhattuk, az eMAG nem árulta el előre a kezdés időpontját, ennek ellenére több termékből is már az első félóra végén kimerültek a készletek. Az idei évben nagy hangsúlyt kaptak a televíziók (1499 lejért lehet venni például 127 centi átmérőjű LG 4K-s ultra HD okostelevíziót), okostelefonok (1249 lejért Samsung Galaxy M31S telefont) vagy laptopok (1999 lejért Lenovo V14 ADA laptopot lehet vásárolni). A zárójelbe beírt termékekről természetesen nem akarjuk azt sugallni, hogy feltétlenül jó ajánlatok lennének, csak érdekességként neveztük meg őket.

Idén nagy a kínálat a monitorokból, okosórákból és egyéb otthoni eszközökből, amiről arra lehet következtetni, hogy az online kereskedőnél is arra számítanak, hogy a járványhelyzet jelentős hatással lesz a fekete pénteki vásárlási szokásokra is.

Egészen furcsa termékeket is árulnak az oldalon, főként a partnercégek: van 10 alkalomra szóló főzőtanfolyam 800 lejért, aki aranyúdra vágyik, több méretben is talál, és természetesen PCR-tesztelésre is be lehet fizetni, ha ez az év már így alakult. Egyébként az egészségügyi szolgáltatások idén úgy tűnik, nagy hangsúlyt kaptak az oldalon.

Romániában tíz éve kezdődött az őrület

Ez már a 10. Black Friday Romániában, nálunk viszont nem az Egyesült Államokban hagyományosnak tekintett dátumon tartják, hanem előtte, hogy elkerüljék a december 1-jével való ütközést.

Az első romániai Black Friday-t 2011-ben az eMAG tartotta, akkor a főként elektronikai termékekre összpontosító kampánnyal sikerült alaposan meglepni a versenytársakat, és hosszú távon felforgatni a piacot. Utólag Iulian Stanciu, az eMAG vezérigazgatója beismerte, hogy az első alkalommal meghirdetett fekete pénteki akcióik legalább 1 millió eurós veszteséget hoztak az online kereskedelmi vállalatnak, a buktát azzal magyarázta, hogy felkészületlenek voltak, és meglehetősen alábecsülték a vásárlói rohamot.

Az akkori húzás viszont hosszú távon egyértelműen bejött, tív év elteltével már alig van olyan kereskedő, aki ne akarna egy szeletet magának a fekete pénteki őrületből. A nagy "zaj" miatt sok vállalat azonban nem akar nyílt versenyre kelni a piacvezető e-kereskedőkkel, és sokan inkább több hétig, vagy akár egy teljes hónapig tartó leárazási akciókkal készülnek. Bár a másik nagy hazai online kereskedő, az Altex is mára időzítette az akcióit (sőt, a román gazdasági média szerint ezernél is több kereskedő készült valamilyen kedvezményes ajánlattal erre a napra), az idei fekete pénteknek is az eMAG lehet a nagy nyertese. (hírszerk.)

eMAG
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing