2023. szeptember 27. szerdaAdalbert
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Aláírták a megállapodást a cernavodai atomerőmű bővítéséről

 utolsó frissítés: 16:39 GMT +2, 2020. december 09.

Aláírták szerdán Virgil Popescu gazdasági miniszer és Adrian Zuckerman bukaresti amerikai nagykövet jelenlétében a román-amerikai kormányközi megállapodást a cernavodai atomerőmű bővítéséről, amelyről a felek már októberben megállapodtak.

A kormány közleménye szerint a találkozón jelen volt Nicolae Ciucă ideiglenes miniszterelnök és Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, valamint az amerikai Eximbank elnöke, Kimberly Reed és Aleshia Duncan, az amerikai energetikai minisztérium képviselője.

Már írtunk arról, hogy a kormány amerikai támogatással építené meg a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es blokkját, emellett felújítanák az 1-es blokkot. Az atomerőműnek jelenleg az 1-es és 2-es blokkja működik, és ezek együttesen termelik Románia villamos energiájának mintegy 20 százalékát.

A találkozón főleg a Három Tenger Kezdeményezés által támogatott projektekről esett szó, de a román-amerikai stratégiai partnerség politikai, katonai, energetikai és gazdasági vetületét is érintették - olvasható a közleményben.

Ciucă szerint a Három Tenger Kezdeményezésben résztvevő országok összekötésére vonatkozó beruházások amerikai támogatása fontos a járvány utáni helyreállítási törekvésekben. Ciucă kiemelte ezek közül a Fekete-tenger parti Konstanca és a lengyel Gdansk között tervezett vasútvonal megépítését, valamint a Via Carpatia út megépítését.

Virgil Popescu gazdasági és Dan Brouillette amerikai energiaügyi miniszter október elején írtak alá Washingtonban hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodást. Ennek értelmében az Egyesült Államok hétmilliárd dollár értékű hitelszerződést biztosít az amerikai Exim Bank bevonásával Romániának, így a két reaktor az amerikai AECOM vállalat irányításával, francia és kanadai vállalatok bevonásával épülhet meg. (mti)

Amerikaatomreaktoratomenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális