2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Villamosenergia-piac liberalizálása: meghosszabbítják a szerződéskötések határidejét

 utolsó frissítés: 11:34 GMT +2, 2021. január 05.

Március 31-ig meghosszabbítaná az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) azt a határidőt, ameddig az érintett háztartási fogyasztók január 1-jei szabadpiaci feltételek mellett megköthetik szerződéseiket a kiválasztott villamosenergia szolgáltatóval - jelentette be Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke.

Amennyiben az ANRE által előterjesztett javaslat elfogadásra kerül, a március 31-ig megkötött szerződések esetében a szabadpiaci árakat január 1-től alkalmazzák. Ez azért fontos, mert azok a fogyasztók, akik nem kötnek új szabadpiaci szerződéseket, akár 13-26%-os (régiótól függően) drágulást is tapasztalhatnak.

"Eddig ez a határidő február 1. volt, és a javaslat szerint ezt két hónappal hosszabbítanánk meg annak érdekében, hogy a fogyasztóknak időt adjunk a szolgáltató kiválasztásával kapcsolatos döntés meghozatalára, a szolgáltatók esetében pedig kerüljük el azt a helyzetet, amikor egyetlen hónap alatt rendkívül nagy számú fogyasztót kelljen kezelniük. A tervek szerint a Szabályozó bizottság január 15-én elfogadja ezt a javaslatot" - nyilatkozta az ANRE alelnöke.

Ahogy arról beszámoltunk, péntektől liberalizálták az energiapiacot Romániában, így a lakossági fogyasztók ezentúl már nem az ANRE által megszabott, hanem a piaci verseny által kialakított árat fizetik a felhasznált villanyáramért.

A változások körülbelül hatmillió fogyasztót érintenek, ennyire tehető azoknak a háztartásoknak a száma, akik mindeddig a szabályozott energiapiacon maradtak (viszonylag kevés ügyfél döntött az elmúlt években úgy, hogy elhgyaja a szabályozott villamosenergia-piacot).

Aki nem köt a versenypiacon új szerződést, és továbbra is az egyetemes szolgáltatási rendszerben marad, az drágulást tapasztalhat. A legnagyobb mértékű, 26 százalékos drágulásra a bánsági Enel Distribuție, a legalacsonyabb, 13-14 százalékos áremelésre az E.ON Distribuție és az észak-erdélyi Electrica ügyfelei számíthatnak.

A villamosenergia-piac liberalizálásáról itt írtunk részletesen.

(agerpres, hírszerk.)

Címoldali illusztráció: Pexels

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális