2022. szeptember 29. csütörtökMihály
EUR = 4.9479 RON
USD = 5.1794 RON
HUF = 1.1997 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 10,669.33(-0.97%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Meghosszabbította a kormány a törlesztési moratóriumot

 utolsó frissítés: 15:22 GMT +2, 2021. január 28.

Meghosszabbította a kormány a törlesztési moratórium lehetőségét - a pénzügyminisztérium által előterjesztett javaslatot szerdai ülésén fogadta el a kabinet. A hitelek törlesztésének halasztásáről szóló kérelmüket az adósok legkésőbb 2021. március 15-én jelezhetik a bankjuknak, míg a hitelintézeteknek a kérelemtől számítva 15 nap áll a rendelkezésére, hogy (legkésőbb 2021. március 31-én) értesítsék az ügyfeleket a moratóriummal kapcsolatos döntésről.

Az elfogadott jogszabály következményeként az elmúlt évhez hasonlóan a koronavírus-járvány következtében pénzügyi nehézségekkel szembesülő magánszemélyek és jogi személyek idén is igényelhetik a törlesztési moratóriumot, ami nem csak a törlesztendő tőketartozás, hanem a kamatok és illetékek esetén is lehetővé teszi a kifizetések elhalasztását az említett időszakban.

A moratóriummal kapcsolatos kérvényüket az ügyfelek akár kézzel írott formában is leadhatják, vagy a bankok által nyújtott digitális csatornákon is jelezhetik a hitelintézet felé. A törlesztési moratórium jóváhagyása esetén semmilyen plusz dokumentációra nincs szükség, nem kell például szerződéskiegészítést sem kötni.

Az elfogadott jogszabály szerint a törlesztési moratórium egyszer, legkebesebb 1, legtöbb 9 hónapig igényelhető, ebbe beleértendő az is, ha az ügyfelek már az elmúlt évben éltek a lehetőséggel.

Természetesen vannak egyéb feltételek is:

  • Csak azok igényelhetik, akik 2020. március 30-ig vették fel a hitelt.
  • A moratórium igénylésének napjáig az ügyfélnek nincsenek elmaradásai.
  • A hitel futamideje meghaladja az igénylés dátumát.

(hírszerk.)

hitelbank
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac