2024. május 30. csütörtökJanka, Zsanett
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Egyesület indult, hogy támogassa Kovászna megye gazdasági restartját

 utolsó frissítés: 15:53 GMT +2, 2021. március 03.

Az elmúlt időszak új kihívások elé állította Kovászna megye gazdasági szereplőit, kivétel nélkül minden vállalkozást érintett a járvány. Egy gazdasági restartra kell számítani, amelyben egyaránt sok az ismeretlen, a lehetőség és a veszély. Az újonnan alakult Startup Covasna elsődleges célja a megye gazdaságának a fejlesztése - áll a kezdeményezést beharangozó közlemény bekezdésében. 

Az eddigi hagyományos startup kezdeményezésektől eltérően egy új, egyedülálló projekt látott napvilágot, tulajdonképpen egy új egyesület alakult annak érdekében, hogy a Kovászna megyei vállalkozók/vállalkozni vágyók segítséget kapjanak a különböző pályázati kiírások kapcsán - mondta el a Pénzcsinálók megkeresésére Grüman Róbert, a Startup Covasna egyik alapítója.

"Ez az elmúlt időszak mindenki számára kihívás volt, de a válságos időszak után meglátásunk szerint egy új gazdasági fellendülésre lehet számítani, amely nagyon sok lehetőséget hozhat" - folytatta.

Mint elmondta, az egyesület révén lényegében két tevékenységet kívánnak folytatni: egyszersmind ők maguk is pályáznak azért, hogy bizonyos kezdő vállalkozóknak finanszírozást biztosíthassanak, másrészt a már meglévő, illetve az elkövetkezendő időszakban érkező pályázati lehetőségekről közvetítenek információkat az érdeklődőknek.

"Rengeteg pályázati lehetőség ígérkezik: ezek nagyrészt a járvány miatt létrehozott források lesznek, de ott vannak az új európai uniós ciklus és a kormányzat által biztosított források is. Mi azt szeretnénk, hogy a Kovászna megyei vállalkozói szféra jól informált legyen minden egyes potenciális projekttel kapcsolatban" - mondta Grüman, majd hozzátette: most például arra várnak, hogy az európai alapokért felelős minisztériumnál elbírálják az Innotech Student című program során benyújtott támogatási kérelmeket, amely során igen jelentős összeget igényelhettek az egyetemisták.

(Az Innotech Student EU-s program során akár 100 ezer eurós támogatást is kaphatnak azok a hallgatók, akik vállalkozást indítanának - szerk. megjegyzés)

Arra a kérdésünkre, miszerint inkább a mezőgazdasági és turisztikai vállalkozói szférát kívánják-e támogatni, Grüman elmondta: a pályázati lehetőségek sokszínűek és specifikusak, a pályázati kritériumok pedig sokfélék, és ők nem kívánnak figyelmen kívül hagyni semmilyen lehetőséget, tehát nincs ilyenszerű kitétel.

"Például a Startup Plus által kizárólag városi környzeteben élő vállalkozóknak adtak kezdő tőkét a vállalkozásuk elindításához, de ott vannak azok a szociális gazdaságélénkítő pályázatok, amelyek kimondottan a vidéki vállalkozóknak szólnak" - érvelt a Startup Covasna egyik alapítója.

"Minden folyamatosan változik, és talán ez is a legnagyobb gond: ha Kovászna megyeiek szemszögből nézem, akkor sok esetben pont az a száraz pályázati szabályzat az, ami nem érthető, ami sok esetben elbátortalanítja a pályázni akarókat. Vannak olyan kritériumok, amelyekhez a szerződés aláírása után a kedvezményezett kell tartsa magát, ezeknek a megértése pedig kiemelten fontos" - hangsúlyozta. 

Grüman végül azt is elárulta, hogy egy általános felmérést is készítenek a vállalkozók pályázati ambícióiról: "(...)szeretnénk látni, hogy egyáltalán milyen típusú pályázatokra van igénye azoknak, akiknek van vállalkozásuk. Ezeknek az igényeknek megfelelően szeretnénk az információkat továbbítani, specifikus hírlevelekkel és a közösségi média segítségével" - mondta Grüman Róbert.

Kovászna megyestartup
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális