2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Románia már „csak” 29,2 milliárd eurót kaphat az EU helyreállítási programja révén. Íme a tervezet

 utolsó frissítés: 17:35 GMT +2, 2021. március 10.

Christian Ghinea európai alapokért felelős miniszter kedden mutatta be az európai uniós forrásokért felelős parlamenti bizottság előtt azt a dokumentumot, amely az EU-s helyreállítási alap, az úgynevezett Helyreállítási és Reziliencia Eszköz Romániára vonatkozó részleteit tartalmazza. A dokumentum szerint Románia 29,2 milliárd euró értékű támogatást igényelhet az Európai Bizottságtól, korábban azonban a miniszterelnök és az államfő is 30,5 milliárd euróról beszélt a sajtó előtt.

A miniszter szerint a csökkentés annak köszönhető, hogy a tagállamok gazdasági teljesítménye alapján újrakalkulálták az országoknak szánt források értékét, és Románia a vártnál jobban teljesített, legalábbis, ami a 2020-as gazdasági teljesítményt illeti.

Az eredeti elképzelés szerint Románia 13,8 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást igényelhetett volna, és 16,7 milliárd euró értékben vehetett volna fel nagyon olcsó hitelt.

A jelenleg érvényben lévő terv szerint a támogatási program 33 komponensből áll majd. Ghinea azt is bejelentette, hogy az elérhető források 135%-ára készítenek elő finanszírozandó projekteket abból a megfontolásból, hogyha egyes projektek "elesnek", akkor azokat azonnal helyettesíteni tudják másokkal. A miniszter azzal érvelt, hogy több ország is hasonlóan járt el, Horvátország az elérhető források 240%-ára, Görögország 141%-ára, Németország 124%-ára, de még Magyarország is 108%-ára mutat be projekteket.

Ghinea hozzátette, ennek a helyreállítási alapnak a segítségével a kormány számos reformprogramot szeretne finanszírozni, ide tartozik például a nyugdíjrendszer, valamint a közszolgálat és az állami vállalatok megreformálása is.

Na de mit is tartalmaz az országos helyreállítási program? (PNRR)

A miniszter által bemutatott tervezetet a Digi24 foglalta össze, eszerint a kormány a következő területeken használná fel a PNRR forrásait:

1. A zöld "átmenet" című kategóriában szerepet kapnak az öntözőrendszerek, csatornarendszerek, vasúti hálózatok kiépítését célzó programok, a biodiverzitást, a szelektív hulladékgyűjtés támogatását elősegítő programok, továbbá a megújuló energia felhasználását és energiahatékonyság fejlesztését támogató projektek.

2. A digitalis átmenet kategóriába tartozik annak az országos "cloud"-nak (felhő) a létrehozása, amely a közigazgatás különböző területeit kötné össze, de ide tartoznak továbbá az oktatás digitalizálásával, valamint a szélessávú internetszolgáltatás és 5G hálózatok kiépítésével kapcsolatos kezdeményezések.

3. Az innovációs kategóriában több rogrampont is szerepel:

  • nyugdíjreform
  • az állami vállalatok reformja;
  • az üzleti környezet támogatása;
  • kutatás-fejlesztés;
  • autópályák, valamint más közúti fejlesztések;
  • helyreállítási alap a helyi tanácsok számára, valamint külön támogatnák a vidéken élő szegény közösségeket;
  • de olyan programokat is támogatnának, mint a Képzett Románia, a Kreatív Románia, Vonzó Románia (turizmus) és a România Velo (kerékpárút-hálózat) nevezetű projekt is.

4. Az egészségügy, gazdasági ellenállóképesség, szociális és intézményi kategória kiemelt pontjaként szerepel az egészségügy és a válsághelyzetben való ellenállás megerősítése, a mukaerőpiacon való elhelyezkedés támogatása, a társadalomba való beilleszkedéshez szükséges minimális juttatás biztosítása, valamint ide sorolják a közigazgatás megreformálását és a társadalommal való hatékonyabb párbeszéd kialakítását is.

5. Ami a következő generációt érintő projekteket illeti: itt is említik a Képzett Románia nevű projektet, amelynek célja, hogy a romániai iskolaelhagyás mértékét csökkentsék, továbbá kiemelt területnek számít a bölcsődék építése is.

Christian Ghinea kiemelte, a tervezett projekteket még a héten elemzés alá vetik, majd a kormány dönt a tervezetben szereplő programok finanszírozásának mértékéről. (Digi24)

Nyitókép: Christian Ghinea Facebook-oldala. Épp az oktatásügyi miniszterrel tárgyalnak a PNRR oktatást érintő programpontjairól. 

Európai BizottságkoronavírustámogatáshitelEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális