2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Aláírták a harmadik autópálya határátkelő megépítéséről szóló megállapodást Románia és Magyarország között

 utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2021. április 09.

Pénteken közös sajtótájékoztatót tartott Claudiu Năsui gazdasági miniszter, valamint Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági minisztere, miután a román és magyar delegáció két új gazdasági együttműködési megállapodást írt alá.

Elsőként a Mátészalka - Csenger - Óvári - Szatmárnémeti között húzódó autópálya megépítését szentesítette a két fél.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a két ország megállapodott a határmetszési pontban, megvan a konkrét nyomvonal is, Magyarország pedig 2024-ben építi ki a magyar oldalon a határátlépési infrastruktúrát, az M49-es gyorsforgalmi kiépítésével, amely az M3-as autópálya folytatásában Mátészalka, Csenger és a határ között teremt összeköttetést. Így lényegében létrejön a harmadik autópályás összeköttetés a két ország között - hangsúlyozta Szijjártó.

A román és magyar delegáció továbbá egy közös iparkamara létrehozását is aláírta, ezzel kapcsolatban Năsui elmondta: "a vegyes bizottság egy nagyon hasznos mechanizmus annak érdekében, hogy a román-magyar párbeszédet, valamint a startégiai partnerséget erősítsük országaink között. Nagyon gyümölcsöző volt a mai ülés és nagyon nagy potenciál van ebben a kapcsolatban, aminek segítségével fejleszthetjük a kétoldali beruházási, kereskedelmi, valamint az intézmények közötti együttműködést."

A további újdonságokról Szijjártó számolt be részletesebben:

1. Két új határátlépő megépítését szorgalmazzák Dombegyháznál (ami az Arad megyei Nagyiratossal határos) valamint Eleknél (ami a szintén Arad megyei Ottlakával határos). Mint a magyar külkereskedelmi miniszter elmondta, a magyar oldalon kiépítik a határellenőrzési pontot, ha ez kész, akkor a fentebb felsorolt települések között is hivatalos határátkelő lesz.

2. Kiírják a tendert a Békéscsaba és a határ közötti vasúti hálózat kétvágányosításához, hogy a vasúti közlekedés ezen a szakaszon gyorsabb legyen.

3. Lezárult a közbeszerzés, melynek nyomán egy több mint 300 kilométernyi gázvezeték építésével Románia összeköti a Fekete-tenger vidékét a magyar gázvezeték rendszerrel. Ha pedig Romániában megindul a fekete-tengeri gázkitermelés, akkor abból a gázból Magyarország is tud vásárolni.

4. Szolgálatba állt a második nagyfeszültségű határkeresztező áramvezeték is. (hírszerk.)

kereskedelemautópályaMagyarország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális