2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Rekordszintre nőtt a lakóingatlanok ára az Egyesült Királyságban

 utolsó frissítés: 12:35 GMT +2, 2021. május 11.

Rekordszintre nőtt a lakóingatlanok ára az Egyesült Királyságban áprilisban, mivel az illetékmentesség továbbra is pörgeti az ingatlanpiacot - ez derült ki a Lloyds Bank leányvállalata, a Halifax és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató hétfőn közzétett adataiból.

Havi összevetésben 1,4 százalékkal emelkedtek az árak, gyorsult az ütem a márciusban mért 1,1 százalékhoz képest. Elemzők lassulásra, csak 0,8 százalékos növekedésre számítottak.

Éves összehasonlításban 8,2 százalékkal, az utóbbi öt év legerősebb ütemével emelkedtek az ingatlanárak áprilisban. Elemzők 7,3 százalékot vártak a márciusban mért 6,5 százalékos növekedés után.

Az átlagárak március után újra rekordszintre, 258 ezer 204 fontra - piaci középárfolyammal számolva több mint 107 millió forintra - kúsztak fel áprilisban, ami majdnem 20 ezer fonttal több mint egy évvel korábban.

Az áprilissal zárult három hónapban 0,9 százalékkal emelkedtek az árak az előző három hónaphoz képest.

Russell Galley, a legnagyobb brit ingatlanhitelező hálózat, a Halifax ügyvezető igazgatója az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a lakóingatlan-vásárlások illetékének felfüggesztése meghozta a vásárlási kedvet, ami viszont felfelé repítette az árakat a szűkös kínálattal küszködő piacon. Hozzátette, hogy a kedvezmény hatása tompulni fog annak fokozatos kivezetésével párhuzamosan.

"A brit gazdaság hosszú távú kilátásait illetően egyre nő az optimizmus, ahogy az oltási program lendületesen halad. Ugyanakkor továbbra is óvatosak vagyunk a lakáspiac középtávú kilátásainak megítélésében" - hangoztatta Galley, hozzátéve, hogy várakozásaik szerint a lakásárak növekedése lassulni fog az év végéig. (mti)

Nagy-Britannia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális