2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Források: az Európai Bizottság beleegyezett, hogy a helyreállítási alap 27%-át autópályákra és vasútra költsük

 utolsó frissítés: 11:38 GMT +2, 2021. május 13.

Az Európai Bizottság beleegyezett, hogy a helyreállítási alapból Románia által lehívott összeg 27%-a autópályákra és vasútak fejlesztésére legyen elköltve, az Európai Bizottság ugyanakkor azt kérte a kormánytól, hogy a román helyreállítási tervet mutassák be Románia parlamentjében - írja saját forrásaira hivatkozva a Digi24.

Amennyiben valósak a hírtelevízió értesülései, az abból a szempontból is érdekes fejleményt jelent, hogy a kormány eddig nem akarta a parlamentben bemutatni Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervét. Sőt, a Cîțu-kabinetben annak a szerintük zsarolással felérő követelésnek sem akartak eddig engedni, hogy a PSD kilátásba helyezte, amennyiben a kormány nem mutatja be az országos tervet, akkor nem fogják ratifikálni az EU helyreállítási és rezílienciaépítési eszközét. A PSD ezzel a lépéssel azt is bevállalta volna, hogy az EU-ban a teljes helyreállítási csomag kiosztását blokkolni fogják.

Amint arról már írtunk, Florin Cîțu miniszterelnök Brüsszelben házalt a napokban Románia helyreállítási tervével, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen mellett Adina Vălean szállításügyi biztossal is egyeztetett.

A miniszterelnök felvállalt célja az volt, hogy meggyőzze az Európai Bizottságot, Romániának komoly infrastrukturális hiányosságai vannak, ezért szükség van arra, hogy a források jelentős részét infrastrukturális fejlesztésekre költsék el. Korábban az Európai Bizottság közölte, hogy öntözési rendszerek kiépítését nem fogják támogatni, a Cîțu-kormány tagjai emellett azért is aggódtak, a bizottság számára szemet szúr, hogy a román tervekben túl nagy összeg szerepel az autópályák fejlesztése mellett, ami ellentétes a helyreállítási alap szellemiségével.

A Digi24 szerint az egyeztetések alapján Románia arra számíthat, hogy az oktatásra, egészségügyre és energiaügyi reformokra is megkapja a megjelölt forrásokat. Az egészségügy területén 4 milliárd euró, az oktatás terén 2 milliárd euró támogatás lehívása szerepelt Románia helyreállítási tervében.

Az Európai Bizottságnak ugyanakkor több feltétele is volt, az országos terv parlamenti bemutatása mellett azt is kérték a román delegációtól, hogy a minisztériumok minden projektet részletesen dolgozzanak ki, emellett az önkormányzatok is világos és pontos terveket kell kidolgozzanak ahhoz, hogy lehívhassák a kívánt összegeket.

Románia 29,2 milliárd eurót hívhat le az EU-s helyreállítási alapból, Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter azt vállalta, hogy Románia végleges helyreállítási tervét május 31-én nyújtják be az Európai Bizottságnak. (digi24)

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális