2024. július 24. szerdaKinga
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Dăncilă tulajdonképpen lobbista lesz - megmagyarázta a jegybank a volt miniszterelnök alkalmazását

 utolsó frissítés: 16:42 GMT +2, 2021. május 18.

A nap egyik legfrucsább híre eddig az volt, hogy a Román Nemzeti Bank megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Viorica Dăncilă volt miniszterelnök a Román Nemzeti Banknál folytatja pályafutását.

Adrian Vasilescu, a jegybank kormányzójának tanácsadója a Digi24-nek pontosította a Dăncilă alkalmazásával kapcsolatos információkat. Vasilescu elmondta, hogy a volt miniszterelnök tulajdonképpen a jegybanknál létrehozott Zöld gazdaság részlegen fog dolgozni, és az alkalmazásánál elsősorban azt vették figyelembe, hogy olyan személyekre van szükségük, akik előtt "megnyílnak az ajtók Európában". Dăncilă mellett egyébként egy másik volt európarlamenti képviselő, Ioan Mircea Pașcu is a jegybanknál folytatja pályafutását.

Vasilescu azt is elmondta, hogy Dăncilă a munkájáért fizetést is kap majd, de nem nyilvános információ, hogy mekkora lesz a PSD volt elnökének havi keresete. A bukaresti média a nap folyamán nettó 10 ezer lejes keresetről számolt be.

Dăncilă tulajdonképpen lobbista lesz

"A miniszterelnöki kinevezése előtt hosszú ideig dolgozott EP-képviselőként" - magyarázta Vasilescu arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen kritériumok mentén döntöttek Dăncila kiválasztása mellett. "Jól mozog az Európai Unióban. Főként a zöld területeken dolgozó embereket ismer, környezetvédőket, akikkel korábban találkozott, megivott egy kávét, akikkel szót váltott. Olyan embereket keresünk, akikre nyitott ajtók várnak az Európai Unióban. Ez a legfontosabb, hiszen nyitott ajtók nélkül nem tudunk semmit tenni ezért az országért" - magyarázta Vasilescu.

A jegybanki tanácsadó arra a felvetésre is reagált, hogy olyan politikusokat alkalmaznak, akik korábban vezető pozíciókból is kritizálták a jegybank tevékenységét. "Ez az intézmény (szerk. megj.: a jegybank) nem affektív, érzelmi alapú emlékezettel rendelkezik. Ennek az intézménynek intézményi emlékezete van. Olyan személyekre van szükségünk, akik előtt megnyílnak az ajtók. Hogy ezek a személyek korábban szimpatikusak voltak velünk szemben, vagy sem, hogy kritizálták-e a Román Nemzeti Bankot, vagy nem, annak semmilyen jelentősége nincs" - mondta Adrian Vasilescu. (digi24)

jegybank
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális