2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Szerdán bemutatják a parlamentben az országos helyreállítási tervet

 utolsó frissítés: 10:18 GMT +2, 2021. május 26.

Bemutatják szerdán az országos helyreállítási tervet (PNRR) a parlamentben - közölte a képviselőház elnöke.

Ludovic Orban a két ház házbizottságának együttes ülését követően azt mondta: a kormányfő egy órát kap a terv bemutatására, a parlamenti csoportok pedig politikai súlyuk arányában szólhatnak hozzá.

Az alsóházi elnök hozzátette: a PNRR-t a tervezett határidőig benyújtják az Európai Bizottságnak.

Kelemen Hunor: az országos helyreállítási terv rendkívül kiegyensúlyozott 

Rendkívül kiegyensúlyozottnak nevezte az országos helyreállítási tervet (PNRR) a román közszolgálati televíziónak adott kedd esti interjújában Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kormányfőhelyettes.

Kelemen kifejtette, a terv, amelyet hivatalosan hétfőn küldenek Brüsszelbe, "rendkívül kiegyensúlyozott, minden fontos ágazatra kiterjed a szállításügytől az egészségügyig, az oktatástól a környezetvédelemig, a területi-közigazgatási egységektől a kutatásig és digitalizációig".

Példaként említette, hogy a városok és falvak nem politikai alapon, hanem saját céljaik alapján dönthetnek majd arról, milyen projektet finanszíroznak a számukra kiutalt pénzből. "A szállításügy terén pontosan le van szögezve, hogy 2026-ig melyik autópályába, melyik vasúti szakaszba fektetnek be. Mi ragaszkodtunk és sokat küzdöttünk az infrastruktúráért, ők elfogadták, így sok pénz jut majd a közúti és vasúti infrastruktúrára" - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Egyetlen téren nem sikerült "átlépni a korlátokat", ez az öntözőberendezések ügye. "Az öntözéshez a hazai költségvetésből vagy esetleg egy másik programból kell forrásokat biztosítanunk, ez volt az egyetlen dolog, ahol nem sikerült átlépni a korlátokat" - fogalmazott.

Kelemen Hunor arról is beszámolt, hogy a terv környezetvédelmi fejezetében külön figyelmet szentelnek a 2000-nél kisebb lélekszámú településeknek. (agerpres)

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális