2024. február 29. csütörtök
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Bemutatták a Brüsszelnek elküldött tervet: 450 kilométer autópálya és premierként új kórház is épül

 utolsó frissítés: 22:58 GMT +2, 2021. június 02.

Nyilvánosságra hozta és egy sajtótájékoztatón be is mutatta Románia végleges Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervét (PNRR) a kormány. Az Európai Bizottságnak már hétfőn megküldött 1200 oldalas dokumentum, valamint a hozzá tartozó számos csatolmány elengedhetetlen ahhoz, hogy Románia hozzájusson az Európai Bizottság által elérhetővé tett 29,2 milliárd eurónyi (14,2 milliárd euró támogatás, 15 milliárd euró alacsony kamatozású hitel) finanszírozáshoz.

A forrásokat 2023. december 31-ig hívhatja le a kormány, míg a helyreállítási alapból finanszírozott projekteket 2026 végéig kell befejezni, ellenkező esetben a forrásokat vissza kell fizetni.

"Az országos helyreállítási terv (PNRR) nagyon fontos projekt Románia számára, az ennek keretében lehívható pénzekből három nagy és fontos szektort tudnak majd jelentős összegekkel finanszírozni: a szállítás ágazatát 6,7 milliárd euróval, az oktatást 3,6 milliárd euróval és az egészségügyet 2,4 milliárd euróval" - jelentette ki Florin Cîţu kormányfő.

Cîțu elmondta, Románia egyébként is kénytelen lett volna hiteleket felvenni, hogy beruházásokat eszközöljön, mert szükség van autópályákra, kórházakra, iskolákra, a PNRR-n keresztül megpályázott hiteleknek pedig sokkal kedvezményesebb a kamatja, "a nullához közelít" - mondta.

A dokumentum bemutatásán a miniszterelnök mellett Dan Barna és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, valamint Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter vett részt. A kormány tagjai a következőket emelték ki az eseményen:

  • A forrásokból 450 kilométernyi autópálya megépítését tudják finanszírozni. Az A7-es jelzésű moldvai autópálya 324 kilométerét és az A8-as jelzésű Marosvásárhely-Jászvásár autópálya egyes szakaszainak megépítését.
  • A rendszerváltás utáni premiernek nevezték, hogy 2024-ig befejezik egy új kórház építését.
  • Reformokat fognak eszközölni a nyugdíjrendszer, az igazságszolgáltatás, az állami vállalatok menedzsmentje, valamint a közalkalmazotti bértábla esetén.
  • Felújítanak és energetikailag hatékonnyá tesznek 2 ezer épületet és 1500 tömbházat.
  • A Digitális átalakulás komponens révén bevezetnék az elektronikus személyi igazolványt.
  • 1600 kilométernyi ivóvízhálózatot építenek a 2 ezer lakosnál nagyobb településeken.
  • 45 ezer hektár erdőt telepítenének és 10 ezer hektár erdőt újratelepítenének.
  • A program révén jelentős finanszírozásban részesül az oktatás is: például 1800 környezetbarát kisbuszt vásárolnak az oktatási intézmények számára, 75 ezer osztálytermet újítanak fel.
  • A PNRR-ből finanszírozott programok révén 10%-kal növelnék a mezőgazdasági szakoktatásban résztvevő diákok számára, 20 ezerrel növelnék az egyetemi bentlakások befogadóképességét, és 10 duális képzési központot is létrehoznának.

Románia helyreállítási tervét korábban itt is összefoglaltuk. (digi24, hírszerk.)

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális