2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Egy Fehér megyei község saját virtuális pénznemet vezetett be, hogy a lakosság szelektíven gyűjtse a szemetet

 utolsó frissítés: 17:40 GMT +2, 2021. június 08.

A "Smart Village - Okos falu" koncepciót követve a Fehér megyei Maroscsügéd (Ciugud) az országban elsőként saját virtuális pénzt hoz létre, melyet nemes egyszerűséggel CIUGUbani-nak neveztek el.

A Hotnews összefoglalója szerint a helyi pénz lényegében arra szolgál, hogy a lakosokat - főleg a gyermekeket - megjutalmazzák, ha szelektíven gyűjtik a szemetet és hozzájárulnak ahhoz, hogy újrahasznosítsák a műanyag-, üveg- és alumínium hulladékot.

Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a projekt révén az önkormányzat különböző szelektív gyűjtő- és újrahasznosító konténereket helyez el, a válogatott szemétért cserébe pedig CIUGUbani virtuális érméket adnak, melyet a községben valamilyen formában fel lehet használni.

Elsőként a helyi iskola udvarára helyezik el a "Verzulică – roboțelul reciclator" (Zöldecske - az újrahasznosító robot) nevű újrahasznosító konténert, hogy a tanulók minél több csomagoló anyagot szelektíven gyűjtsenek. A polgármesteri hivatal közleménye szerint az itt összegyűjtött CIUGUbani-t a következő tanév elején induló, különböző iskolán kívüli tevékenységek finanszírozására válthatják be.

De a tervek szerint más gyűjtőpontokat is elhelyeznek a községben, hogy a felnőtt lakosság számára is hasznossá tegyék a virtuális pénzt. Az egyik ilyen példa, hogy ezekért a virtuális érmékért cserébe kedvezményeket lehet majd kiváltani a község boltjaiban (amelyek részt vesznek a programban), de annak jogi lehetőségét is keresik, hogy a Ciugubani-ért cserébe bizonyos adókedvezményeket is adhasson az önkormányzat.

A polgármesteri hivatal ugyanakkor kifejtette: a CIUGUbani nem kriptovaluta, a pénznem csupán arra hivatott, hogy a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítsék. (hotnews)

digitalizációkörnyezetvédelempénznemvirtuális pénz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális