2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Szinte biztos, hogy nem Ronaldo miatt esett a Coca-Cola árfolyama. Elmagyarázzuk, miért

 utolsó frissítés: 10:34 GMT +2, 2021. június 18.

A világ egyik legnépszerűbb labdarúgója a nemzetközi futball legjobban várt eseményén odébb pakol két Coca-Colás üveget, aminek hatására viszonylag nagy esésnek indul az italgyártó részvényeinek árfolyama. A történet amennyire vicces, annyira nem igaz. Elmagyarázzuk, miért.

Nagyon nehéz már azt visszakövetni, hogy először ki talált "összefüggést" a portugál sztár akciója, valamint az árfolyammozgások között. Még a legnagyobb híroldalak is kész tényként fogadták el, hogy Ronaldo egyetlen mozdulattal nem csak a kapusok körében képes pánikot okozni, hanem még az olyan gigacégek vezetőinél is, mint a Coca-Cola.

Pedig legalább három bizonyítékkal is könnyen megdönthető az az állítás, hogy Ronaldo hétfőn este számottevően befolyásolta volna az árfolyam alakulását.

A G7 gazdasági portál például megnézte, hogy mikor kezdődött a kereskedés, és mikor zajlott konkrétan Cristiano Ronaldo sajtótájékoztatója. Már az időpontok sem stimmelnek, hiszen a New York-i tőzsdén a kereskedés romániai idő szerint 16:30-kor kezdődik, míg Ronaldo sajtóeseménye 16:45 környékén vette kezdetét. A portál szerint mire Ronaldo elkezdett beszélni, arra a Coca-Cola árfolyama már az aznapi mélypont körül volt.

Van egy másik érv is, ami azt támasztja alá, hogy a luzitán focistának nem sok köze van a vállalat árfolyamcsökkkenéséhez. A Coca-Cola már több héttel ezelőtt bejelentette, hogy minden részvénye után 42 centes osztalékot fizet ki. Az osztalékfizetés dátuma pedig pontosan hétfőre esett, és még a kereskedés elindulása előtt megtörtént.

Elméletben, egy részvény osztalékfizetés után pontosan az osztalék mértékével ér kevesebbet. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy amikor egy befektető éppen osztalékfizetés előtt akar eladni egy részvényt, akkor nyilvánvalóan azt is beleszámítja, hogy a vállalat, ez esetben a Coca-Cola, hamarosan 42 centes osztalékot fog fizetni. Kicsit egyszerűen fogalmazva: osztalékfizetés előtt az árfolyam tartalmazza az osztalék mértékét is, az osztalékfizetés után az árfolyam éppen az osztalék mértékével ér kevesebbet.

Az elmélet nagyon szépen megvalósult a gyakorlatban hétfőn, amikor az osztalékfizetés után megkezdődő kereskedésben a Coca-Cola 47 centtel alacsonyabb árfolyamon nyitott (a pénteki záróárfolyamhoz képest), tehát közel a 42 centes osztalékfizetés mértékével csökkent az árfolyam. Ugyan a nyitás első fél órája után volt még egy pár centes esés, de ez akkor sem olyan számottevő, mint amiről a híradások szólnak.

Mondhatnánk azt is, hogy osztalékfizetést követően jellemzően minden vállalat árfolyama csökken, csak máskor nem figyeli a részvényárak alakulását árgus szemekkel a világ.

Röviden arra is érdemes kitérni, hogy a befektetők vajon valóban gondolhatták volna-e azt, hogy marketing szempontból Ronaldo akciója hosszú távon rosszat tesz a vállalat megítélésének. A Coca-Cola italok káros hatásairól például mindenki tud, nem túl valószínű, hogy egy ilyen megnyilvánulás után az emberek tömegesen mondanának le a fogyasztásáról. Valószínűleg az a megközelítés is teljesen valid, hogy inkább volt ez hírverés az italgyártó számára, hiszen most már nagyon kevesen vannak olyanok a világon, akik nem tudnak róla, hogy a Coca-Cola a foci EB egyik főszponzora. (G7, entrepreneur, hírszerk.)

Coca Colasport
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing