2024. február 27. keddÁkos, Bátor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Komoly élelmiszerválság jöhet a briteknél a munkaerőhiány miatt

 utolsó frissítés: 14:13 GMT +2, 2021. június 28.

Az élelmiszerellátók megkongatták a vészharangokat Nagy-Britanniában, és arra kérik Boris Johnson miniszterelnököt: a kormány segítse ki az iparág működését és engedélyezze az európai munkaerőhöz való hozzáférést ideiglenes munkavállalói vízum kibocsástásával - írta meg a Portfólió a Reuters információira hivatkozva.

A helyzet pedig valóban súlyos: a koronavírus-járvány és Brexit együttes hatása miatt több tízezres hiány alakult ki a kamionsofőröknél, emiatt a szupermarketek polcai nagy eséllyel kirülhetnek, sőt, több ellátási rendszer is az összeomlás szélén áll.

A húsfeldolgozók például kénytelenek csökkenteni a termelést a kamionsofőrök hiánya miatt, ami zavart okozott az üzletláncok ellátásában. A hab a tortán, hogy a raktárosok és a termelők is munkaerőhiánnyal küzdenek, ami további fennakadásokat okoz. Az éttermek és másfajta helyiségek is kénytelenek voltak korlátozni a szolgáltatásokat - írta a Bloomberg, melyet már a Digi24 szemlézett.

Az elemzők úgy vélik, hogy a káoszt okozó munkaerőhiány egyik fő oka a Brexit, mivel az olcsóbb, Európai Unióból származó munkaerő beáramlását korlátozták. A koronavírus-járvány alatt aztán tovább súlyosbodott a helyzet, mert a nagy lezárások idején több ezer munkavállaló tért haza, maga mögött hagyva Nagy-Britanniát. Most, hogy újból megnyíltak a kapuk, ezek a személyek "nem nagyon sietnek vissza".

A brit hústermelők szövetsége azt állítja, hogy több termelő fontolgatja a gyártósorok leállítását, ezért szerintük az élelmiszerellátást kiemelt problémaként kellene kezelje a kormány, és ők adhatják az egyetlen megoldást arra, hogy elkerüljék a példátlan és kritikus élelmiszerválságot. (Portfólió, Digi24)

Nagy-BritanniakoronavírusBrexithústermékélelmiszer
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális