2024. június 25. keddVilmos
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A román dinnyetermesztők bosszúsak, mert nehéz a piaci verseny a görög áruval

 utolsó frissítés: 15:06 GMT +2, 2021. július 01.

Még csak most kezdődik a romániai dinnyék kiszállítása és értékesítése, hiszen a szeszélyes időjárás miatt két héttel kellett halasszák a romániai termelők a szüretet - írta meg az Adevărul.

A messzeföldön híres dăbuleni-i dinnyék tehát csak ezután kerülnek a polcokra, a helyi termelők pedig az importárukkal kell megküzdjenek a piacon való jelenlétért.

Van, aki a rossz időjárástól eltekintve nagy reményeket táplál most így, a szezon elején:

"Az áruk jók, finomak, minőségi gyümölcsöt viszünk a piacokra" - mondta Viorel Muşat, dăbuleni-i gazda, akinek az elmúlt időszakban 15 tonnányi gyümölcsöt sikerült termesztenie. A gazda hozzátette, szerencséjére meg tudott kötni néhány szerződést, így a dinnyéi hamarosan eljutnak a fővárosba, Kolozsvárra és Brassóba is.

"Az eddig megjelent dinnyék közül egyik sem volt román termék. Nekem szerencsém volt, hogy sikerült pár kereskedővel egyezségre jutnom, máskülönben nagyon nehéz harcolni a Görögországból származó áruval"- mondta Muşat.

Cristina Popovici, szintén dăbuleni-i termesztő, már sokkal borulátóbb:

"Hiába megyek a piacra, minden asztal tele van importált, olcsó áruval. Mi több, én fölöslegesen írom ki, hogy Dăbuleniből származik a termékem, ha a szomszédnál is azt írja, de közben a Görögországból hozott gyümölcsöt árulja" - mondta a termelő, aki szerint nagyon furcsa, hogy a hatóságok nem tesznek semmit a helyi termékek védelmének érdekében.

Egy harmadik termelő arról számolt be a román médiaorgánumnak, hogy a dinnyeszezon túl hamar elkezdődött az importcikkek miatt, így az emberek már nem veszik a hazai gyümölcsöt, mivel "már ráuntak". Emiatt félő, hogy nagyon sok dinnyét ki kell majd dobjanak.

"Mi úgy látjuk, hogy az importáruk elleni küzdelemben csak akkor kerekedhetünk felül, ha a termelők egyesületekbe, szövetkezetekbe tömörülnének. Egyenként nem tudják eljuttatni a portékájukat a szupermarketekbe, nem exportálhatnak, nem értékesíthetnek magas szinten, pedig minőségi árut kínálnak. Sajnos azonban nagyon kevesen bíznak a társulásban, attól tartanak, hogy valaki átveri őket" - értékelte a helyzetet Aurel Băjenaru, Dăbuleni község polgármestere. 

Nyitókép: Pepene de Dăbuleni/Facebook

piacgyümölcsimport
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális