2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Hatalmas sikere van Izlandon a négynapos munkahétnek

 utolsó frissítés: 14:38 GMT +2, 2021. július 06.

"Elsöprő sikerrel" zárultak Izlandon a négynapos munkahéttel kapcsolatos kísérletek - írja a BBC. A kutatók szerint a pozitív eredményekkel záruló próbálkozások hatására egyre több munkavállaló dönt úgy, hogy a 40 óra helyett inkább csak 35-36 órát dolgozik egy héten.

Az izlandi kormány és Reykjavík városának tanácsa által futtatott kísérlet 2015 és 2019 között zajlott, és vilgáviszonylatban ez volt az egyik legátfogóbb tesztje a rövidebb munkahétre való átállásnak. Összesen 2500 közalkalmazott, tehát az izlandi lakosság körülbelül 1%-a vett részt a kutatásban, akik ugyanannyi fizetésért cserébe ugyanazokat a feladatokat kapták, de kevesebb időt kellett tölteniük a munkahelyükön. 

A kutatás eredményeiről az Autonomy nevű brit agytröszt és az izlandi Fenntartható Demokráciáért Egyesület (Alda) készített beszámolót. A szervezetek nem meglepő módon arra jutottak, hogy a kutatásban részt vevő munkavállalók kevésbé érezték magukat leterhelve, kevésbe tartottak a kiégés veszélyétől, illetve az egészségi állapotuk is javult a teszt ideje alatt. Ami viszont a kutatás szempontjából különösen érdekes volt: a rövidebb munkaidő hatására a munkavállalók produktivitása is megmaradt.

Fotó: Rebecca L/Pixabay

A BBC szerint a tapasztalatok miatt már számos izlandi szakszervezet igyekszik elérni, hogy újratárgyalják a munkavállalók munkaszerződéseit. A jelek szerint eredményesen, ugyanis Izland munkaerejének 86%-a vagy már jelenleg is kevesebbet dolgozik ugyanazon feltételek mellett, vagy hamarosan csatlakozni fog azon munkavállalók táborához, akik mindössze négy napot dolgoznak egy héten.

Ősztől egyébként Spanyolország is belevág egy nagyszabású kísérletbe a négynapos munkahétről, Új-Zélandon pedig az Unilever adott lehetőséget az alkalmazottainak arra, hogy 20%-kal csökkentsék a munkaidejüket anélkül, hogy csökkenne a fizetésük.

Májusban egy londoni szervezet közölt tanulmányt arról, hogy a négynapos munkahét azért is megfontolandó lehet a jövőben, mert így sikerülhet csökkenteni az államok karbonlábnyomát. (bbc) 

munkaIzland
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális