2023. február 7. keddTódor, Rómeó
EUR = 4.9022 RON
USD = 4.5747 RON
HUF = 1.2474 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,339.29(0.44%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Nőtt az OTP Bank Románia nyeresége az idei első hat hónapban

 utolsó frissítés: 08:52 GMT +2, 2021. augusztus 13.

Az OTP Csoport bemutatta 2021 első fél évének pénzügyi eredményeit. A Budapesten közzétett jelentés szerint, amelyben a bank eredményeit konszolidált módon, a Csoport beszámolási standardjai szerint kiigazítva mutatják be, az OTP Bank Románia az év első hat hónapjában 27 millió lej adózás utáni eredményt ért el, amely közel 50%-os növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest - számol be közleményben a bank.

„Az év első hat hónapjában elért eredmények is visszaigazolják az országos növekedési stratégiánknak megfelelően tett lépéseket. A piacon szilárd finanszírozási igény figyelhető meg. Azokkal a befektetésekkel, amelyeket az OTP Bank csapatának növelésébe, a digitalizálásba, illetve a működés és a termékek fejlesztésébe fektettünk, az volt a célunk, hogy új ügyfeleket vonzzunk be az igényeiknek megfelelő ajánlatokkal. És most tisztán látható a közvetlen összefüggés, mivel az új hitelek és a jól teljesítő hitelek terén elért jó eredményekkel teljesíthetjük az idei évre előirányzott növekedési célunkat is”– nyilatkozta Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

A bank működési eredménye 2021 első fél évében elérte a 43 millió lejt. Az előző év azonos időszakához képest alacsonyabb működési eredmény a működési kiadások 26%-os növekedésével magyarázható, a 2019-ben elkezdett Apollo növekedési stratégiának megfelelően. Az alkalmazottak számának 11%-os növekedése magasabb személyzeti kiadásokat eredményezett, valamint az első negyedévben kifizetett éves hozzájárulás az Országos Betétbiztosítási Alaphoz 21 millió lejjel növelte a kiadásokat (ez a hozzájárulás 8,4 millió lejjel volt nagyobb, mint tavaly).

A nettó kamatbevétel 3%-os növekedést mutat, és elérte a 232 millió lejt. Ez a teljesítő hitelállomány dinamikus növekedésének köszönhető, azonban az értéket mérsékelte a nettó kamatmarzs fokozatos csökkenése. Egy másik fontos befolyásoló tényező a nettó díjak és jutalékok értékének 11%-os növekedése a második negyedévben.

Az első fél évben a teljes kockázati költség 10 millió lejt tett ki, amit a hitelkockázati költségek alacsonyabb szintje, valamint egyéb céltartalékok feloldása magyaráz. A kockázati költség számításának új módszertana 14 millió lejes emelkedést eredményezett az év második negyedévében.

A teljesítő hitelek állománya 16%-kal nőtt 2021 első fél évében, amit az új hitelek 158%-os, az ingatlanhitelek 116%-os, valamint a vállalati hitelek 9%-os emelkedése segített elő.

Az árfolyamszűrt betétek állománya 9%-kal nőtt az év első hat hónapjában, a fellendülést a lakossági (+13%), valamint a kkv szegmens (+13%) is támogatta.

A helyi jelentési előírások szerint a Bank eszközállománya elérte a 15,957 milliárd lejt, amely 17%-os növekedésnek felel meg 2020 első hat hónapjához képest.

A Bank tőkemegfelelési mutatója 21,9%-os szintre nőtt (+1 százalékpont éves összevetésben).

Az OTP Csoport az idei első hat hónapban 246 milliárd forint (3373 millió RON) adózás utáni nyereséget realizált, a konszolidált számviteli eredmény 215 milliárd forint (2946 millió RON) volt. (közlemény)

bankOTP
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac