2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az állam nagyon sok pénzt veszít azzal, hogy kevesen oltatják be magukat

 utolsó frissítés: 13:06 GMT +2, 2021. augusztus 17.

A kormány augusztus 9-ig 1,06 milliárd lejt költött a vakcinázásra - derült ki az egészségügyi minisztérium adatsoraiból, melyet a Ziarul Financiar gazdasági lap kért ki.

Mint kiderült, a lakosság beoltásának tervezett költségvetése a teljes 2021-es évre 2,18 milliárd lej, ebből a kormány úgy tervezte, hogy 1,68 milliárd lejt fordít a védőoltások megvásárlására, és 500 millió lejt az oltásban résztvevő, egészségügyi személyzet kifizetésére. A gazdasági lap kifejti, hogy a részletesebb költségvetési pontokra nem tért ki a szaktárca, hiába igényelték az erre vonatkozó információkat is.

A baloldali oszlopban láthatjuk a költségvetési tételeket: legfelül az egészségügyi intézetek személyzete, középen az oltóközpontok személyzete, legalól a védőoltásokra szánt összegek. A középső oszlopban a 2021-es évre tervezett költségvetés, a jobboldali oszlopban az eddigi költségek vannak feltüntetve. A számadatok lejben értendőek. Forrás: Ziarul Financiar

Amit viszont tudni lehet:

Augusztus 9-ig összesen 900 millió lejt költöttek védőoltásokra, 127,1 millió lejt adtak az oltóközpontban dolgozó személyzetnek és 36,3 millió lejt az egészségügyi intézményekben dolgozó, oltásban résztvevő személyek fizetésére.

Az említett napig 4,93 millió romániai állampolgárt oltottak be mindkét oltással, így a ZF számításai szerint átlagosan 215 lejt költött az állam fejenként minden olyan állampolgár után, aki mindkét védőoltást megkapta. Ugyanaddig a napig összesen 9,51 millió dózist adtak be az országban, ami azt jelenti, hogy egy védőoltás átlag 112 lej/fő-be került.

Itt hozzá kell tenni, hogy a 9,51 millió dózis és kimondottan a védőoltásokra költött összeg (900 millió lej) után egy védőoltás ára igazából 50 lejből jön ki, ehhez azonban hozzá kell adni az oltáskampányra szánt egyéb költségeket, így jönnek ki a fentebb számított összegek.

A ZF szerkesztői magyarázatként hozzáteszik, hogy a védőoltások ára üzleti titok, tehát nem nyilvános adat, ezért ezeket a számokat csak egy becsült átlagnak kell tekinteni, ami magába foglalja a legelső adagokat, illetve a fentebb említett dátumig vásárolt védőoltásokat is.

Még egy érdekesség: a fenti számításokból azt láthatjuk, hogyha az országban többen mennének el immunizálni, a kormány egy főre eső költsége sokkal alacsonyabb lenne. Augusztus 9-ig a költségvetés felét lényegében már elköltötték, de a lakosságnak csupán egynegyede van beoltva, pedig az eredeti cél már 10 millió fő lett volna szeptember 1-jére, legalább egy dózissal. Magyarán, a lakosság nem megy oltatni, de ettól függetlenül az oltóközpontokat működtetni kell, ami tovább szívja az oltáskampányra szánt költségvetést. 

A ZF ugyanakkor megemlíti azt is, hogy a romániai lakosok gyenge átoltottsági aránya bizonyos szempontból tovább árnyalja az állam költségeit. Bár a hivatalos adatok szerint az ország lakosságának 25%-a van beoltva, azért azt is figyelembe kell venni, hogy körülblül 4 millió állampolgár tartózkodik az Európai Unió más tagállamaiban, akiknek Romániában van az állandó lakhelyük, de más országban immunizáltak. A személyi igazolványuk szerinti lakhelyükön nincsenek bevezetve az oltási rendszerbe, de más országban igen. (Zf, hírszerk.)

koronavírusköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális