2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az Apple behozott egy új frissítést, ami a Pegasus kémprogram ellen véd

 utolsó frissítés: 15:48 GMT +2, 2021. szeptember 14.

Körülbelül két hónappal a magyarországi Pegasus-botrány kirobbanása után az Apple kiadta a kémprogram működését ellehetetlenítő frissítéseit. Az új szoftververziók szinte az összes Apple terméket érintik, az iPhone-tól kezdve a tableteken át, egészen az okosórákig.

A Torontói Egyetemen működő Citizen Lab-nél derítették ki a szakértők, hogy a Pegasus kémprogram esetében a biztonsági rés az iMessage-ben, vagyis az Apple platformjának üzenetküldő alkalmazásában rejlett. A kutatók egy szaúd-arábiai aktivista telefonja alapján  azonosították a hibát, így az Apple mostanra már el tudta készíteni a szükséges javításokat.

A Pegasus kémprogramot létrehozó izraeli NSO Group cég közleményében azt állítja, hogy a szoftver rendkívül hasznos eszköz a terrorszervezetek elleni küzdelemben. Az Apple biztonsági főnöke, Ivan Krstić azonban elmondta, hogy a hackerek az Apple sebezhetőségét kihasználva főleg újságírók, politikusok és emberi jogi aktivisták megfigyelését végezték.

A szakértő ugyanakkor arra is rávilágított, hogy az ilyen apró támadási felületek feltérképezése és az új szoftver elkészítése rendkívül kifinomult munka, több millió dollárba kerül és általában nem hosszú életű. Hozzáfűzte, hogy a Pegasushoz hasonló kémprogramokkal csak bizonyos személyeket céloznak meg, ezért a felhasználók többségére nem jelentenek veszélyt, nem kell tartani tőle. (biziday, hwsw.hu)

MagyarországszoftverApple
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális