2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Drágulhatnak a ruhák, mert rekordot döntött a pamut ára

 utolsó frissítés: 11:42 GMT +2, 2021. október 06.

Globálisan jelentősen emelkedik a ruházati termékek egyik legfontosabb alapanyagának, a pamutnak az ára. A Portfólió elemzése szerint csak az elmúlt egy hétben 10%-os volt a gyapot (szerk. megj.: a pamutot a gyapotnövény magjait burkoló finom szálak halmaza) határidős árának emelkedése, amivel közel egy évtizedes csúcs dőlt meg. A tőzsdei áremelkedés egyik legfontosabb következménye minden bizonnyal az lesz, hogy érezhetően nőni fog a ruházati termékek ára is.

A pamut árának emelkedésében nagy szerepe van Donald Trump volt amerikai elnöknek is, aki a Kínával folytatott kereskedelmi háborúja részeként betiltotta Kína legnagyobb gyapotteremlő régiójából, Hszincsiangból a ruházati és egyéb, gyapotból készült termékek importját. Az amerikai kormányzat akkor azt mondta, hogy a döntést azért hozták, mert bizonyítékot találtak arra, hogy a termékeket az ujgur népcsoport kényszermunkával készíti.

A korlátozások fontos része, hogy amerika továbbra is importálhat Kínából pamuttermékeket, de kizárólag akkor, ha az nem Hszincsiang régióból származik. A döntés arra kényszerítette a kínai vállalatokat, hogy az országban fellelhető nyersanyag helyett inkább amerikai gyapotot importáljanak annak érdekében, hogy az ebből készült ruházati termékeket mégis exportálhassák az Egyesült Államokba.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint augusztus óta az elmúlt év azonos időszakához képest több mint 80%-kal nőtt az USA Kínába irányuló pamutexportja. A globális piacon tapasztalható keresletnövekedés pedig, ahogy az ilyenkor lenni szokott, felhajtotta az árakat. (portfoliu.hu)

Címoldali fotó: Sorapong Chaipana/Pexels

ruha
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális