2023. március 29. szerdaAuguszta
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.5740 RON
HUF = 1.2856 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,137.95(0.35%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Drágulhatnak a külföldről hozott használt autók, a kormány szigorított a kereskedőknél

 utolsó frissítés: 14:05 GMT +2, 2021. október 13.

A kormány legutóbbi ülésén, amikor teljes jogkörrel hoztak döntéseket (tehát Florin Cîțu leváltása előtti napon), egy olyan sürgősségi rendeletet is megszavaztak, mely a külföldről hozott, használt autók drágulásához vezethet. A rendelet ugyanis arra kötelezi az autókereskedőket, hogy még az autó értékesítése előtt regisztrálják be a gépjárművet a Gépjármű-nyilvántartó Hivatalnál (RAR). A hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy az állam több mint 1 milliárd lejt veszített az elmúlt 5 évben az autókereskedők miatt, amiért azok nem fizettek adót az államnak a beszállított autók után.

Radian Tufă, a RAR vezérigazgatója elmondta: amennyiben egy vállalat megvásárol egy autót Németországból, akkor a gépjárművet az országba történő behozás után normális esetben regisztrálni kell a Gépjármű-nyilvántartási Hivatalnál, majd a viszonteladásnál a Németországban kiállított számlán szereplő összegre rá kellene számítania az áfa értékét, ami implicit módon növeli az árat.

A kereskedők úgy vélik, az elfogadott jogszabály főként azokat a cégeket terheli, akik hivatalosan hozzák az autókat külföldről, és nem azokat, akik feketén szállítanak be, „kolosszális vagyonra szert téve”.

Az új szabályok hatályba lépéséhez egy új eljárásrendet kell meghatározzon a RAR és az adóhivatal (ANAF), az árak emelkedését minden bizonnyal csak ezután fogják tapasztalni a fogyasztók. Radian Tufă vezérigazgató hangsúlyozta, hogy bár az autók után 19%-os adót kell fizetniük a kereskedőknek, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezzel párhuzamosan a végső ár is 19%-kal lesz több.

2021 első három hónapjában több mint 122 ezer autót értékesítettek Romániában, melyek közül csupán 21 ezer volt új. (digi24)

adóimportkereskedelemautó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális