2022. július 6. szerdaCsaba
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.8088 RON
HUF = 1.2170 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,209.92(-1.28%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Bődületes átverés lehetett a Squid Game ihlette kriptopénz

 utolsó frissítés: 17:03 GMT +2, 2021. november 02.

Még a kriptotőzsdék terén is téma lett a Netflixen berobbanó dél-koreai sorozat, a Squid Game (magyarul: Nyerd meg az életed). A nem várt siker ugyanis megihletett egyes fejlesztőket, akik "játssz, hogy nyerj kriptovalutát" mottóval létrehozták a Squid nevű kriptopénzt, amelynek értéke múlt kedd óta legalább 75 000%-ot nőtt.

A Squideket lényegében tokenekként adták el, amelyet egy új, a sorozathoz köthető online játékban való részvétel feltételeként szabtak meg.

A Business Insider szerint a Squid árfolyama elképesztő áringadozáson ment át az elmúlt héten: míg október 26-án a Squid egy centet ért, addig november 2-án hajnalban egy egység már 2,856 dollár érték fölé emelkedett. Ugyancsak kedden, kicsivel későb pedig óriási, 99,99%-os mélyrepülés következett, most már csak 0,003 centet ér.

A BBC a hirtelen zuhanást azzal magyarázza, hogy a Squid mögött csalók álltak, ez valószínűleg beigazolódott, a piac pedig így reagált a hírre.

Több befektető beszámolt ugyanis arról, hogy a Squidet a megvásárlás után egyszerűen nem lehetett eladni. Szerintük a "szőnyeghúzás" technikájának áldozatai lettek, ami annyit tesz, hogy bizonyos fejlesztők létrehoznak kriptovalutákat, azt értékesítik, de megakadályozzák a további értékesítés lehetőségét, majd a nyereséggel hirtelen eltűnnek a piacról. A Gizmodo nevű, technológiai innovációkkal foglalkozó weboldal szerint a Squid alkotói körülbelül 3,38 millió eurót zsebelhettek be ezzel az akcióval.

A Squidhez kapcsolódó játékot promováló weboldallal kapcsolatban több figyelmeztetés is keringett a neten, állítólag tele volt helyesírási és nyelvtani hibákkal, ami már alapjáraton a csalásról árulkodik.

"Ez is egy olyan kísérlet volt, amellyel a naiv lakossági befektetőket vonzották be és használták ki a rosszindulatú fejlesztők" - mondta Eswar Prasad közgazdász a BBC-nek. (bbc, business insider)

kriptovaluta csalás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac