2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az OTP Bank Románia közzétette az első 9 hónapra szóló pénzügyi eredményeit

 utolsó frissítés: 17:25 GMT +2, 2021. november 05.

Az OTP Csoport bemutatta a 2021-es év első 9 hónapjára vonatkozó pénzügyi eredményeit. A Budapesten közzétett jelentés szerint, amelyben a bank eredményeit konszolidált módon, a Csoport beszámolási standardjai szerint kiigazítva mutatják be, az OTP Bank Románia az év első kilenc hónapjában 14 millió lej adózás utáni eredményt ért el, amely alacsonyabb, mint a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált érték. A visszaesés a működési költségek 23%-os emelkedésével magyarázható.

A működési eredmény 2021 első kilenc hónapjában elérte a 87 millió lejt. Az előző év azonos időszakához képest alacsonyabb érték a működési kiadások 23%-os növekedésével magyarázható. A kiadások emelkedését a bank 2019-ben elindított növekedési stratégiája eredményezte, amelynek részeként 10%-kal nőtt az alkalmazottak száma az előző évhez képest. A kiadások növekedését emellett a céltartalékok képzése és az Országos Betétbiztosítási Alaphoz az előző negyedévben befizetett éves hozzájárulás is magyarázza. Ugyanakkor, az előző negyedévhez viszonyítva a működési eredmény 29%-kal nőtt a teljes bevétel 6%-os emelkedésének következtében.

„Az első kilenc hónap eredményei az OTP Bank Románia fejlődési útját mutatják be, mindezt az Apollo növekedési stratégiánk és számos átalakulási program megvalósítása közben értük el. Továbbra is hangsúlyt fektetünk a digitális fejlesztésekre és emellett a fizikai jelenlétünkre. A legfontosabb üzletágak tekintetében a hitelezési és megtakarítási tevékenységek folyamatos növekedéséről tudunk beszámolni. Ezeknek a lépéseknek már érezzük a  jövedelmezőségét, de jelentős kiadásokkal járnak, amelyeket a belső projektek megvalósítására, a csapat létszámának növekedésére, és a szükséges céltartalékok biztosítására fordítottunk. Természetesen nem várunk el azonnali profitot, hanem hosszú távú célokkal építkezünk, fejlesztjük ügyfélkörünket, és finanszírozásainkkal továbbra is támogatjuk a helyi sikertörténeteket” – nyilatkozta Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

A nettó kamatbevétel 8%-os növekedést mutat, és elérte a 363 millió lejt. Ez a teljesítő hitelállomány folyamatos növekedésének köszönhető, amelyet valamelyest visszafogott a nettó kamatmarzs enyhe csökkenése.

A háromnegyedéves teljes kockázati költség 50 millió lejt tett ki, mivel az újonnan értékesített hitelek esetében középtávon további céltartalékok képzésére van szükség. Összességében, az év első kilenc hónapjában a kockázati költségek elérték a 61 millió lejes értéket.

A teljesítő hitelek állománya 20%-kal nőtt 2021 első kilenc hónapjában, a növekedést mindegyik üzleti szegmens támogatta. A harmadik negyedévben a csoport szintjén új besorolási kategóriákat állapítottak meg a kkv és vállalati hitelek esetén. Ennek következtében bizonyos hitelállományok e két kategória közé kerültek. Összességében, a kkv és vállalati hitelek 11%-os növekedést mutatnak az előző negyedévhez képest.

Az árfolyamszűrt betétek állománya 28%-kal nőtt az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Ennek következtében a hitel-betét arány 9 bázisponttal javult, és jelenlegi értéke 117%.

A helyi jelentési előírások szerint a Bank eszközállománya elérte a 17,5 milliárd lejt, amely 23%-os növekedésnek felel meg 2020 első kilenc hónapjához képest.

A bank tőkemegfelelési mutatója 20,8%-os szinten áll (-16 százalékpont éves összevetésben). (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac