2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Új, 20 lejes bankjegyet helyez forgalomba a jegybank

 utolsó frissítés: 15:55 GMT +2, 2021. november 25.

A Román Nemzeti Bank december 1-től új, 20 lej névértékű bankjegyeket bocsát forgalomba. Ez lesz az első olyan bankjegy Romániában, amelyen egy nő, Ecaterina Teodoroiu arcképe szerepel.

A jegybank az új bankjegyről szóló bejelentésében kiemeli, hogy az új 20 lejessel annak a jogos, széleskörű társadalmi igénynek is meg akarnak felelni, amely a nemek közötti egyenlőség megszilárdítását, valamint a női személyiségeknek a történelemben és társadalomban betöltött fontos szerepének hangsúlyozását tűzi ki célul.

Az új polimér alapú bankjegy mérete 136X77 miliméter lesz, a színében pedig az olíva zöld dominál.

Az új bankjegy forgalomba hozatala a jegybank bukaresti, Kolozs, Kontanca, Dolj, Iași és Temes megyei kirendeltésgein keresztül történik.

Ecaterina Teodoroiu arcképe a bankjegy előlapján lesz látható, ahol feltüntetik az első világháborúban orvosi asszisztensként, majd egy gyalogásgi szakasz parancsnokaként is szolgáló nő születésének és halálának évszámát. A bankjegy előlapján központi szerepet kap emellett egy csokor sáfrány is, háttérben pedig a Román Cserkészszövetség címere is fellelhető lesz a kötelező elemek mellett.

A bankjegy hátlapjára a Mărășești-ben található mauzóleum kerül, ami mögött liliomvirágot helyeznek el. A hátlapon emellett egy győzelmet szimbolizáló győzelmi érem is megjelenik. (bnr-közlemény)

BNR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac